Stine Askov. Foto: Linda Hansen
Stine Askov. Foto: Linda Hansen

Stine Askov: Fra Ålsgårde til Nøjsomheden

21.11.22
Stine Askovs romaner 'Nøjsomheden' og før den 'Katalog over katastrofer' er meget læst i Helsingør og omegn, og det er der mange gode grunde til.

Håb og kærlighed i Nøjsomheden

Romanen ’Nøjsomheden’ er noget så sjældent som en kærlighedsroman, der foregår i Helsingørs boligområde Nøjsomheden. Den handler om Mona, hendes psykisk syge mor og moster Tut, der alle tre bor i Nøjsomheden, indtil Tut kommer på hospice. Mona er en nysgerrig læser, der læser alt, hvad byttecentralen i vaskekælderen tilbyder. Bagefter får bogen en kort og fyndig anmeldelse med på en post-it seddel til den næste læser. Da hun får arbejde i en boghandel får hun også succes med sine post-it-anmeldelser.

 Om ’Lykke-Per’ skriver hun fx: ”Faktisk genial. Allerede i titlen er han ironisk. Anbefales til alle levende”. I boghandlen møder Mona den litteraturstuderende Nikolaj fra Nationernes Allé. Altså et clash mellem klasserne i Helsingør by, men kan forelskelse og kærlighed overvinde de kulturelle barrierer?

Priser til Stine Askov

Stine Askov modtog i september 2023 meget velfortjent Dansk Litteraturpris 2023 fra Ragna Sidéns og Vagn Clausens Fond. Prisen, som hun fik for 'Nøjsomheden', er på 50.000 kr.

Allerede med romanen 'Katalog over katastrofer', der udkom i oktober 2020, slog forfatteren igennem på landsplan. Bogen var nomineret til DR's Romanpris.

En hård barndom i Ålsgårde

Det er svært at være barn med en far, der synes, man skal kunne klare alt og være klædt på til en hvilken som helst katastrofe. Sådan har Helle det, hovedpersonen i Stine Askovs roman ”Katalog over katastrofer”.

Hendes far, Bengt, er sygeligt optaget af at gøre Helle klar til at modstå ikke bare en eventuel overfaldsmand, men også 80’ernes overhængende katastrofer som atomtruslen fra Barsebäck, den kolde krigs trussel om atomkrig, miljøkatastrofer osv. Men hvordan klarer hun sine egne nære problemer? Hvordan går det den lille pige, når hun bliver teenager og kvinde?

Med en baggrund som pædagog med tyve års erfaring og en barndom, hvor der blev krævet meget af hende har Stine Askov to vigtige forudsætninger for at kunne forstå og beskrive, hvad der rører sig i et barn som Helle. I et interview i dagbladet Politiken fortæller Stine Askov, at hendes forældre lærte hende alt om, hvordan man kunne klare sig selv i naturen. Som 10-årig lærte hun at fiske, at rense fisken selv, at slagte høns, at lappe sin egen cykel osv. Der var ingen curlingforældre – og det er Stine Askov i virkeligheden glad for. ”Mange forældre tænker først og fremmest på at holde deres børn glade”, siger hun. ”Men hvis man skal have en livsduelighed og kunne håndtere sig selv i vanskelige situationer, er man nødt til at få lov og have plads til at have det svært.”

Læs Stine Askovs romaner, 'Nøjsomheden' og  'Katalog over katastrofer', og læs mere om forfatteren på Lokal Forfatterweb.
 

Romaner fra Helsingør

Hvis du er interesseret i andre romaner som foregår i Helsingør og er skrevet af lokale forfattere, kunne du kaste dig over Lars Kjædegaards 'Dommeren i Helsingør', Martin Davidsens ’Døden på den gustengule hest’, Birgitte Jørkovs historiske drama ’Magt over ret’ eller, hvis du er mere til horror, skulle det måske være Ditte Maja Noachs bøger.


Du kan læse mere om vores lokale forfattere på Lokal forfatterweb 
 

Materialer