
Hvad betyder skrivestedet for en forfatters værk?
Heldigvis har vi i kommunen to lokale forfattere, der har interesseret sig for dette emne og for nylig har skrevet bøger om det. Dem kan du møde på Espergærde Bibliotek den 20. november.
Den første er tidligere leder af Karen Blixen Museet, Marianne Wirenfeldt Asmussen, der sammen med fotografen Kurt Rodahl Hoppe har skildret Karen Blixens skrivesteder i den smukke bog ’Skrivestedet – Karen Blixens spor i Kenya og Danmark’.
Den anden er journalist, Jeppe Bangsgaard, der sidste år udgav bogen ’Værksteder – at skrive i lys og mørke’, hvor han sammen med fotografen Asger Mortensen besøger otte nordiske forfattere ”dér, hvor de bor, og dér, hvor deres værker bliver til” for ”at tale om litteraturen og hvordan den bliver til”.
Marianne Wirenfeldt Asmussen bevæger sig i sin bog fra Rungstedlund til Afrika og tilbage igen, og hun viser, hvordan Karen Blixen skaber sit inspirerende skrivested i Ewalds stue med genstande hjembragt fra Nairobi - møbler, bøger, våben, dukker, billeder, kort, egne malerier samt den legendariske Corona-rejseskrivemaskine. Der, med udsigt til Øresund og til Denys i vindueskarmen, bliver savnet af Afrika til høj kunst. Ved sin død i 1962 fik hun endda en skefuld af Kenyas røde jord med i graven i Rungstedlunds park.
Jeppe Bangsgaard har den fordel, at han besøger nulevende forfattere, som f.eks. norske Per Petterson, finske Kjell Westö og danske Helle Helle, og kan stille dem interessante spørgsmål, der bringer os tættere på mennesket bag værkerne.
Lokal Bogdag
På Lokal Bogdag den 20. november på Espergærde Bibliotek kan du møde de to lokale forfattere kl. 13-13.45 i en samtale om litteratur og skrivesteder og sammenhængen mellem de to ting.
Læs også: Tre Helsingør-lektorer står bag oversættelse af Euklids 'Elementer' - tænkt og skrevet omkring år 300 f.Kr.. De kommer også på Lokal Bogdag og præsenterer deres værk.