Grib os om hjertet!

23.01.24
Med den titel har sognepræst Mette Dansøn og organist Morten Poulsen begge fra Vestervang Kirke her i Helsingør udgivet en ny, lille salmebog.

Den supplerende salmebog indeholder 40 salmer til kirkeåret, 10 salmer til særlige dage og 3 børnesalmer, alle med tekst af Mette Dansøn og melodi af Morten Poulsen.

Imponeret af, at Helsingør har fået sin egen lille salmebog, har biblioteket ringet til komponisten Morten Poulsen og stillet ham et par spørgsmål:

Hvorfor en ny salmebog?

”Baggrunden for salmebogen var, at Mette, sognepræst her i Vestervang Kirke, hvor jeg er organist, syntes der manglede tekstnære, og ikke for sprogligt komplicerede, salmer til en del søndage i kirkeåret. Hun brugte en tildelt studieorlov på at skrive en lang række salmer, som jeg så tyggede mig igennem og satte musik til i flere forskellige stilarter.” fortæller Morten Poulsen.

Hvordan skriver man en salmemelodi?

”Det var en dynamisk proces, hvor jeg ofte sendte forslag til justeringer tilbage til Mette, hvis jeg kunne se, at noget kunne formuleres mindre knudret, eller kunne få versefødder til at passe bedre. Hun har skrevet på skyggemelodier, altså kendte salmemelodier, uden at jeg fik at vide hvilke. Det har både givet en overordnet struktur i hendes vers, og samtidig giver det os mulighed for i salmebogen også at henvise til disse, så brugerne har flere mulige melodivalg.” fortæller Morten Poulsen.

Mette Dansøn og Morten Poulsen håber, at salmebogen kan inspirere og blive brugt i kirker rundt omkring i landet.

'Grib os om hjertet!' med 53 nye salmer med melodistemme og becifringer findes både i salmebogsstørrelse og i en lidt større udgave, som er lettere at synge og spille klaver efter. Herudover har Morten Poulsen komponeret 'Syv motetter for blandet kor over salmer fra salmebogen'. Alle tre udgaver kan lånes på biblioteket.
 

Materialer