NORD - Nordisk Litteraturfestival 2019
Fredag d. 13. og lørdag d. 14. september på Kulturværftet, Helsingør

Vigdis Hjorth

Af: Biblioteket 4. Apr 2019 0 kommentarer
Vigdis Hjorth besøger NORD med en roman, inspireret af en af de helt store kvindeskikkelser i den nordiske dramatik, Henrik Ibsens Hedda Gabler.

VIGDIS HJORTH (NO) (f. 1959) er en af de helt centrale skikkelser i den norske samtidslitteratur. 

Hjorth er oversat til flere sprog og har vundet et utal af priser i Norge, blandt andet Gyldendalprisen i 2010 for sit samlede forfatterskab. I 2006 kårede Dagbladets læsere 'Om bare' (2001) til én af de vigtigste romaner de sidste 25 år.

Hjorth fik i 2016 sit store kommercielle gennembrud I Danmark med den anmelderroste roman 'Arv og miljø'; en historie om et arveopgør mellem søskende, om overgreb og tabuets magt, der bevæger sig ind i grænselandet mellem virkelighed og fiktion. Bogen vandt blandt andet Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og var nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2017.

IBSEN NOR – PÅ NORD.

Romanen er en ud af tre romaner, der under titlen Ibsen NOR lanceres på NORD. Navnet er afledt af tre nordiske forlags forbogstaver. Nemlig Natur & Kultur (Sverige), Oktober (Norge) og Rosinante (Danmark), som sammen har iværksat projektet, hvor tre nordiske samtidsforfattere er blevet inviteret til at skrive en roman inspireret af Henrik Ibsens samtidsdramaer. 

De to andre forfattere, som man også kan møde på NORD, er Merete Pryds Helle (DK) og Klas Östergren (S).

Vigdis Hjorth om karakteren Hedda Gabler: ”Tilsyneladende er Hedda Gabler ikke viklet ind i en uløselig konflikt. Så er hun virkelig nødt til at tage livet af sig? Ja! havde jeg nær sagt. For jeg kender hende kun alt for godt. Havde jeg været i hendes sted, havde jeg gjort det samme. Men samtidig vil jeg arrestere mig selv. Hun er ikke nødt til at gøre det, hun vælger at gøre det. Det er en interessant forskel”

 

Foto: Kaludia Lech

 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar

Materialer: