nORD 2017

Vigdis Hjorth

Af: Biblioteket 27. Apr 2017 0 kommentarer
Mød Vigdis Hjorth (f. 1959) - en af Norges mest anerkendte forfattere. Hun er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2017 for romanen "Arv og Miljø".

Hun er oversat til flere sprog og har vundet et utal af priser i Norge, blandt andet Gyldendalprisen i 2010 for sit samlede forfatterskab. I 2006 kårede Dagbladets læsere "Om bare" (2001) til én af de vigtigste romaner de sidste 25 år.

Arv og Miljø
Hjorth fik i 2016 sit store kommercielle gennembrud med den anmelderroste roman "Arv og miljø" (2016), en historie om et arveopgør mellem søskende, om overgreb og tabuets magt. Bogen har blandt andet vundet Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2017. Romanen har ikke bare vakt opsigt hos kritikerne; den blev også ved udgivelsen en af de mest omtalte romaner i Norge, fordi den bevæger sig ind i grænselandet mellem virkelighed og fiktion og taler direkte ind i debatten om autofiktions rolle. For hvor meget af ens egen families klædestof må man svøbe sine fortællinger i? Vigdis Hjorth siger selv: "Jeg er blevet beskyldt for at hente for meget fra mit eget liv. Men jeg vil sige, måske en smule hovmodig: Det kan godt ske, jeg indimellem har haft dårlig samvittighed. Det indrømmer jeg. Men forfatterskabet har det ikke."

Det er med "Arv og Miljø", at Vigdis Hjorth gæster nORD. "Når jeg skriver, er det altid et forsøg på at skabe mere mening." Hjorth skriver eksistentielle bøger om menneskers vilkår og livsvalg, og om især kvindens rolle i familien. Hun har et skarpt øje for aktuelle temaer i samtiden, og har markeret sig stærkt som en modig politisk forfatter, der gerne vil gøre en forskel med sine tekster.

”Arv og miljø er gennemsyret af jalousi, fortvivlelse og nærmest alle andre tænkelige varianter af forsmåede følelser. Det er en stærk og medrivende historie, som fortjener at blive læst og diskuteret.”
- Citat: Martin Bastkjær, Information

"Vigdis Hjorths nye roman er rasende og klog, skælvende og stringent."
- Citat: Anne Cathrine Straume, NRK

Vigdis Hjorth gæster nORD 2017 

nORD 2017 er støttet af:

Statens kunstfond logo

Tilføj kommentar

Materialer: