NORD 2019

Siri Ranva Hjelm Jacobsen

Af: Biblioteket 3. Jul 2019 0 kommentarer
Siri Ranva Hjelm Jacobsens ’Havbrevene’ er en original beretning om naturens forhold til mennesket – fortalt med oceanernes stemmer. Mød hende i samtale med Ib Michael (DK) og Patrik Svensson (S) om havet i litteraturen.

Når Havene taler

I ’Havbrevene’ skriver de to pennevenner og søstre, Atlanterhavet og Middelhavet, sammen. Deres brevveksling er hele vejen igennem præget af en samfunds- og klimakritiske tone, som når det unge og naive Middelhav beklager sig over for den mere erfarne og livskloge storesøster:

”Det bliver sværere søster. Jeg er ikke længere mig selv. De fylder mig hver dag med noget væsensløst og fremmed, de propper det i mig. Er det en form for hævn? M.”

De to har ikke meget tilovers for mennesker, eller ’kryb’ som de i brevene benævnes, og de længes efter en tid, hvor ’krybene’ ikke længere befolker jorden, og hvor verdenshavene igen er forenet. Et håb, der kan være tæt på at gå i opfyldelse, for som Atlanterhavet på et tidspunkt indirekte bemærker, smelter indlandsisen med stadig større fart:

”P.S. Nyt fra søster i Arktis – det skrider frem!”

’Havbrevene’ kan læses som en del af den klimakritiske bølge, der de senere år er skyllet ind over den litterære kyststrækning.

På NORD taler Siri Ranva Hjelm Jacobsen med Ib Michael (DK) og Patrik Svensson (S) om havets historiske, symbolske og psykologiske betydninger.

”Hele grebet med at besjæle havene og give dem stemme som søstre forløses med en fantasifuld poetisk skønhed, der med sine indslag af grumhed og humor er lige så filosofisk og poetisk, som den er økokritisk.”
- Politiken

”Hjelm Jacobsen skriver (…) en ret seriøs samtidskritik frem gennem det umiddelbart så urealistiske og underholdende greb at lade to have bølge besjælet frem og tilbage i skriftlig korrespondance.”
- Weekendavisen

SIRI RANVA HJELM JACOBSEN (DK) (1980) debuterede i 2016 med romanen 'Ø'. En litterær fortælling om udvandring og familieforhold på tværs af Atlanterhavet og om at føle sig hjemme både i Danmark og på Færøerne. ’Havbrevene’ udkom i 2018. Siri Ranva Hjelm Jacobsen er cand.mag. i litteraturvidenskab og litteraturkritiker på Weekendavisen.

Siri Ranva Hjelm Jacobsen på NORD

På NORD sætter Siri Ranva Hjelm Jacobsen, Ib Michael (DK) og Patrik Svensson (S) i stævne til en samtale om havets historiske, symbolske og psykologiske – og også klimamæssige - betydninger, i Havet i litteraturen

 
Foto: Kajsa Gullberg
 
 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar

Materialer: