nORD 2018

Nina Lykke

Af: Biblioteket 31. Jul 2018 0 kommentarer
Mød Nina Lykke på nORD, når hun gæster Danmark for første gang med romanen ’Nej, nej og atter nej’.

Norske Nina Lykkes morsomme, samtidssatiriske roman ’Nej, Nej og atter nej’ er nomineret til årets bog i Sverige, er strøget ind på tyske Der Spiegels bestsellerliste og er i Norge solgt i mere end 50.000 eksemplarer.

Vi har det hele. Og vil gerne have mere. Ingrid og Jan har været gift i et kvart århundrede og bor i en villa i Oslo. De har opdraget deres to store sønner til at tage vare på sig selv, overøst dem med kærlighed, Ingrid og Jan har gjort deres pligt ifølge tidsånden, men skal drengene ikke snart flytte hjemmefra, tænker Ingrid. Skal de blive ved med at bo gratis, drikke forældrenes hvidvin og sidde på deres værelser og investere i aktier, mens de forventer at Ingrid vasker deres sure underbukser?

Ingrid kan ikke rigtig blive ved med at begejstres over hverdagen eller jobbet som lærer. Hun føler en dyb lettelse, hver gang hun tænker på døden.

Jan har det ikke sådan. Han bliver forfremmet i departementet og det giver ham energi, ja, han begynder at huske, hvordan livet engang var, og så er der den yngre Hanne fra arbejdet. Vi har jo kun dette ene liv, tænker Jan semi-fortvivlet, mens erektionen vokser i jakkesætsbukserne. Han skylder sig selv at finde ud af, hvad livet nu kan bringe.

Med ’Nej, Nej og atter nej’ viser Nina Lykke, at hun er en af Nordens intelligente og skarpe tidsåndssatirikere. Hendes roman er en veloplagt beskrivelse af kernefamiliens vaklen i en tid, hvor den enkeltes lyst og frihedstrang er et adelsmærke.

”Ja og atter ja!”
- VG, Norge

”Nina Lykke skriver præcist, træffende og genkendeligt. Desperationen virker ægtefølt. Hun er nok den skarpeste satiriker i norsk litteratur i dag. Det er det grund til å råbe hurra for"
- Knut Hoem, NRK P2

”Nina Lykke er en skarp, nådesløs observatør … en lysende roman med mørk humor”
- Der Spiegel

Nina Lykke (NO) f. 1965 debuterede i 2010 på det norske forlag Oktober, som også udgiver forfatteren Karl Ove Knausgårds bøger. Hendes kritikerroste forfatterskab er nået en kulmination med den tredje roman ’Nej, nej og atter nej’ som allerede har givet forfatteren en stor læserskare i Sverige og i Tyskland.

Romanen er tildelt Ungdommens Kritikerpris 2017, var nomineret til P2-lytternes romanpris og er nomineret til årets bog i Sverige 2018.

 

Foto: Jo Michael

 

Tilføj kommentar

Materialer: