nORD 2018

Marit Tusvik

Af: Biblioteket 20. Aug 2018 0 kommentarer
Norske Marit Tusvik omfavner det mørke, det farlige – og det stærke – i det menneskelige sind i sin reflekterede og mangefacetterede roman ’I hans arme’, om at falde for hinanden og slå sig i faldet.

”Han var en komet. Og jeg var forundret. Jeg følte mig opstemt. Det kunne være blevet ved det. Ved synet. Han så mig ikke. Men jeg så ham. Jeg følte mig stærk. Vild og smuk. Jeg vidste, at jeg strålede.” 

Sofia er 23 år og har lige slået op med kæresten. Hun vil være fri. Være sig selv. Men hun møder Frank. Han er 15 år ældre. Intellektuel. Smuk. Berejst. Men hvad indeholder han ellers? Hvad vil han med Sofia? Og hvad vil hun egentlig med ham?

I romanen ’I hans arme’ skriver Marit Tusvik om at åbne sig op for et andet menneske og gradvist lære dette andet menneske at kende. Pludselig at se det dunkle, det lukkede, det komplicerede. At indse, at man ville ønske, at det var noget andet, man så. Og holde fast i både sig selv og sin virkelighedsfornemmelse.

Om forholdet mellem Sofia og Frank har Marit Tusvik selv sagt: ”Jeg ville beskrive livet, deres dage sammen, og nætterne, og give læseren mulighed for selv at se og måske genkende noget, for dette sker i tusind hjem, hele tiden, over hele verden. Jeg ville vise ham i alle nuancer, det smukke og det onde, det ophøjede og det lave. Og jeg ville have det med, som jeg selv kalder for alt mylderet i dem begge to og mellem dem. Alt det fantastiske som jo gør, at hun bliver så længe og stadig håber at alt det fantastiske skal komme tilbage – for det må det jo, tænker hun, noget så vanvittigt fint og fantastisk som det, de havde, da de lærte hinanden at kende, kan ikke forsvinde. Det er der jo, insisterer hun for sig selv. Og når det er der, må det jo komme tilbage.”

”’I hans arme’ vil ramme mange læsere lige i hjertet. Marit Tusvik skriver utrolig godt. Indsigts­fuldt og medrivende, om kærlighed, afhæn­gig­hed og vaner. Viser hvordan også kloge, selvstændige, succesfulde kvinder (og mænd) kan havne i situa­tioner de aldrig havde troet, de skulle havne i.”
- Citat: DAGSAVISEN

“’I hans arme’ (smag på bibelallusionen), er ikke bare en intens og nervepirrende udviklingsroman, som sædvanlig hos Marit Tusvik er den også mættet med litterære og historiske referencer og citater, rammende metaforer – og et kinesisk ordsprog. Det er skønskrift fra loyalitetens selvudslettende og katastrofale livsområde.” 
- Citat: STAVANGER AFTENBLAD

Marit Tusvik (NO) f. 1951 debuterede i 1979 med digt- og prosasamlingen ’Reisa til mandarinlandet’  i 1979 og har siden skrevet flere digtsamlinger, skuespil, børnebøger og romaner. For sit forfatterskab har hun vundet et væld af priser, bl.a. Ibsen-Prisen, Amalie Skram-prisen og Dobloug-prisen for hele sit forfatterskab.

I motiveringen fra Dobloug-pris-jury lød det bl.a., at Tusvik har en særlig egenskab til at skaffe sig adgang til det uhørte: ”Det ubeskrevne, det som dirrer midt mellem alt (…) Hun løfter det alt sammen op – de store spørgsmål, det naive, det vittige, det alvorlige … hun løfter det op og frem med respekt, for så at vende det om og se det fra nye vinkler. Marit Tusvik har en genuin, egen stemme. ”

Flere af hendes romaner er oversat til dansk, senest ’I hans arme’, som hun gæster nORD med.

Tilføj kommentar

Materialer: