NORD 2019

Lars Sund

Af: Biblioteket 26. Jul 2019 0 kommentarer
Finlandssvenske Lars Sund mestrer både humoren og melankolien. Han gæster NORD med sin store, episke roman ’Där musiken började’, som han er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2019 for.

”Sunds fabulerings- og formuleringsglæde har få sidestykker i den samtidige svensksprogede litteratur. Han er en rapsode, som på fornem vis væver det hele sammen til en helhed. Næsten umærkeligt og tilsyneladende ubesværet skaber Sund en hel miniatureverden, et stykke mentalitetshistorie om den anden halvdel af 1900-tallet med dens ambitiøse og eksperimenterende tilgang.”

- Fra Nordisk Råds litteraturpris-motivering

Til lyden af popmusik toner der i ’Där musiken började’ et miljønært og sansemættet tidsbillede frem af den Österbotniske by Jakobstad. En by og en fortælling med et mangfoldigt persongalleri, der kæmper med intriger og hemmeligheder.

’Där musiken började’ er den anden, fristående del af Lars Sunds Jakobstadstrilogi. Bøgerne udgør et symfonisk værk, hvor forskellige tider, miljøer og skæbner væves sammen gennem Sunds mangefacetterede fortælleregister.

At fortælle gode historier, som får læseren til at le og græde og føle med fortællingens personer – helst det hele samtidig. Dét står centralt i Lars Sunds forfatterskab.

”En stor roman. Persongalleriet er stort, følelserne er store, og det er stor fortællerkunst. Sund lykkes med at gøre en hel bygd og en epoke levende ved at skrive sig helt ind på dets mennesker.”

- Hufvudstadsbladet

LARS SUND (FI) (f. 1953), finlandssvensk forfatter. Han debuterede med digtsamlingen ’Ögonblick’ (1974), der blev efterfulgt af romanen ’Natten är ännu ung’ (1975). Her skildres på realistisk vis ungdomsmiljøet i Jakobstad, en lille by på den finsk-svenske grænse og Sunds fødeby. Bogen opnåede stor resonans særligt hos den finlandssvenske ungdom, og antog kultstatus blandt nogle.

I efterfølgeren, studenterromanen ’Vinterhamn’ (1983), videreføres den realistiske stil fra forgængeren, men fra ’Colorado Avenue’ (1991) begynder Sund at eksperimentere med forskellige stilarter og genrer. Magisk realisme og folkeskrøner blandes med dokumentariske passager, og fortællerperspektivet ændres gentagne gange. ’Colorado Avenue’ bliver Sunds gennembrud på den bredere litteraturscene og indbringer ham flere priser både i Sverige og i Finland.
Den er første del af den såkaldte ’Siklaxtrilogi’, der også indeholder ’Landthandlerskans son’ (1997) og ’Eriks bog’ (2003), (da. 2004), som nomineredes til Nordisk Råds litteraturpris. I 2014 vendte Sund i ’Tre systrar och en berättare’ tilbage til Jakobstad. Bogen blev fulgt op med ’Där musiken började’ i 2018, der udover Nordisk Råds litteraturpris også er blevet nomineret til den prestigiøse Finlandiapriset 2018.

Lars Sund på NORD

Hør Lars Sund til festivalens Nordisk Råds litteraturprisarrangement, når hun sammen med fire andre nominerede forfattere: Pivinnguaq Mørch (GL), Sami Said (S), Inga Ravna Eira (NO/SÁPMI), Kristín Eiríksdóttir (IS) læse op fra deres prisnominerede værker på de nordiske sprog. Med Tore Leifer som moderator.

 

Foto: Laurent Denimal

 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar

Materialer: