NORD 2019

Jonas Hassen Khemiri

Af: Biblioteket 1. Jul 2019 0 kommentarer
Den svenske forfatter Jonas Hassen Khemiri, som er udgivet på mere end 30 sprog og har modtaget nogle af Nordens største litteraturpriser, gæster NORD.

Centralt i hans forfatterskab står retten til at opfinde sig selv. Han er kendt for, gennem en overraskende og træfsikker sprogfornyelse, at åbne op for nye verdener. 

Da Jonas Hassen Khemiri debuterede som romanforfatter med 'Et øje rødt' i 2003, blev han udråbt som en ny generations litterære stemme. En forfatter, der kunne løfte arven fra J.D. Salingers ’Forbandede ungdom’ og Leif Panduros ’Rend mig i traditionerne’.

Siden har Jonas Hassen Khemiri udgivet fire romaner og seks teaterstykker, som er blevet sat op i en lang række lande. Som en af ganske få skandinaviske forfattere har han fået optaget en novelle i det prestigiøse amerikanske tidskrift The New Yorker.  

I romanen ’Farklausulen’, som Khemiri gæster NORD med, foldes en moderne familiehistorie ud. En ung mand er blevet far, og hans egen far vender tilbage til Sverige for at være sammen med familien. Men hvordan forvandler man fravær til nærvær? Og hvem er det egentlig, der skal tage hånd om hvem? Og findes der en nødudgang – fra familielivet?

Khemiris forfatterskab kredser ofte om spørgsmålet om identitet, kulturelle tilhørsforhold og om forholdet mellem far og søn.

"'Farklausulen' er en underholdende, tankevækkende og sproglig brillant roman fra Jonas Hassen Khemiri – en af Skandinaviens mest potente samtidsforfattere.”
– VG, Norge

”Med 'Farklausulen' har Jonas Hassan Khemiri overgået sig selv … Klog og enkel, og med en storhed gemt i detaljerne, i handlingsmønstrene som blotlægges, er 'Farklausulen' Khemiris bedste roman – og desuden et af litteraturårets største højdepunkter.”
– Expressen, Sverige

JONAS HASSEN KHEMIRI (S) (F. 1978) Fik sit store gennembrud med debutromanen 'Et øje rødt' i 2004. På dansk er desuden udkommet romanerne 'Montecore' (2007) og ’Alt det jeg ikke husker’ (2016). Khemiris novella fra 2012 ’Jeg ringer til mine brødre’, som Khemiri skrev efter selvmordsbombeangrebet i Stockholm i julen 2011, er netop udkommet på dansk. Her kredser Khemiri om den stigmatisering, som ens hudfarve og etnicitet kan lede til og om mistankens underkuende greb.

Jonas Hassen Khemiri på NORD

Jonas Hassen Khemiri og Dorthe Nors (DK) har tidligere modtaget P.O. Enquist-prisen. Nu mødes de til en samtale om, hvad det betyder at modtage en pris som denne. Og hvad det betyder at ens forfatterskab får et liv i en international kontekst. Samtalen modereres af kulturjournalist ved DR, Tore Leifer.

Mød også Jonas Hassen Khemiri om lørdagen hvor han interviewes af Tore Leifer, journalist hos DR og kendt stemme fra P1.

 

 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar

Materialer: