nORD 2017

Henrik Nor-Hansen

Af: Biblioteket 4. Sep 2017 0 kommentarer
En fremstilling af vold i Norge – Er undertitlen på Henrik Nor-Hansens roman Termin fra 2017, der er blandt de nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris i 2017.

Fremstillingen af vold er noget man ser allerede fra den første scene i romanen, der viser den tilsyneladende meningsløse voldshandling Kjetil Tuestad udsættes for. Romanen på de kun 75 sider, slår hårdt. Det kliniske sprog, der minder om det læger bruger i journaler, virker fremmedgørende på både læseren, og karaktererne i romanen.

En af Norges mest centrale samtidslyrikere, Henrik Nor-Hansen, vækker med sin roman opmærksomhed. 6 stjerner: Termin er en sublim roman – Berlingske.

Et menneske i opløsning. Romanen følger Kjetil 20 år efter begivenheden, han bliver mere og mere distanceret fra verden på grund af de psykiske problemer han får, der er følgerne til den voldshandling han udsættes for. Han færdes ind og ud af det psykiatriske system, dagene flyder sammen, og den eneste følelse der lader til at være til stede, er vrede. Fremmedgørelsen i fortællingen og i sproget, virker til at være det, der får volden til at opstå. man sidder hele tiden med en følelse af forbehold og afstandstagen i diagnosticeringen og beskrivelsen af karakteren Kjetil Tuestad. De vil gerne hjælpe hinanden, men når de i sproget, afskriver sig enhver form for ansvar, lader det til at være en umulig opgave, og volden i samfundet optrappes.

Henrik Nor-Hansen (F. 1967)  er en af Norges mest centrale samtidslyrikere og er desuden aktuel med romanen Termin - En fremstilling af vold i Norge, der handler om tilsyneladende menigsløse voldshandlinger.  Henrik Nor-Hansen er i år nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for romanen.

På nORD 2017 taler han med Pablo Llambías om vold, sådan som de behandler den litterært i deres respektive romaner.

 

nORD 2017 er støttet af:

Statens Kunstfond logo

Tilføj kommentar

Materialer: