NORD 2019

Helene Uri

Af: Biblioteket 12. Jul 2019 0 kommentarer
Helene Uri (NO) gæster NORD med to bøger, romanen ’Sort is’ og den Bragepris-vindende fagbog ’Hvem sa hva?’

Den norske forfatter og sprogforsker Helene Uri er en skarp iagttager af den menneskelige psykologi og reproducerende sprogbrug – ikke mindst når det gælder samtalen om køn.

Som en af Norges fremtrædende intellektuelle har hun markeret sig med præcist at afdække forholdet mellem magt og afmagt – både når det gælder komplicerede relationer mellem mennesker og de strukturer, der ligger i vores sprog.     

Hun har hår på brystet

I 2018 udgav Uri fagbogen ’Hvem sa hva’ (dansk udgave på vej i 2019), som har vakt stor opmærksomhed i Norge. Her analyserer Uri alt fra overhørte samtaler og personlige anekdoter til film, bøger og massemedier og viser os, hvordan sproget i høj grad er påvirket og præget af maskuline metaforer og mandlig dominans. Bogen er en personlig, skarp og ikke mindst morsom undersøgelse af sprog og køn.

”Jeg er sikker på at det gør noget med indbyggerne i byen at vokse op omgivet af mandegader og mandlige skulpturer. På samme måde er jeg overbevist om, at det gør noget med os at vokse op med et sprog som er mere præget end vi tror af maskuline metaforer og tidligere tiders mandlige dominans. Sproget vi snakker hver dag, og byens gader vi går gennem, former os.”
- Fra: ’Hvem sa hva’

På NORD taler Helene Uri med professor Birgitte Possing (DK) og skuespiller Ditte Hansen (DK) om sproget, der former os, om kvinder og kunstnerisk skabertrang.

Hvem ejer sandheden om et ægteskab?

I romanen ’Sort is’ introducerer Uri os for det ældre ægtepar Ebba og Karl. De har levet hele livet sammen på godt og ondt. I de vinterdage, hvor romanen finder sted, bevæger ægteskabet sig på tynd is: et ibsensk, psykologisk drama fra samlivets dunkle opholdsstue udspiller sig.

”Helene Uri tager for sig et kontroversielt emne, uden at trække det ind i komfortzonen. Det gør ’Sort is’ til en risikabel og god roman (…) i et klaustrofobisk, bogstaveligt talt indestængt kammerspil, som udspiller sig nogle januardage med ufremkommeligt glatføre, går Uri med konsekvens, udholdenhed og psykologisk skarphed ind i kønskrigen.” – Morgenbladet

HELENE URI (NO) (f. 1964) har en doktorgrad i sprogvidenskab, har arbejdet som sprogforsker på Oslo Universitet og for Norsk språkråd, er medlem af Det Norske Akademi og har siden 2012 været professor i kreativ skrivning. Og så er hun forfatter af både skønlitterære og faglitterære bøger.

Helene Uri på NORD

Mød Helene Uri, Birgitte Possing (DK) og Ditte Hansen (DK) i samtale om sproget, der former os, om kvinder og kunstnerisk skabertrang til 'Kvinder, sprog og kunstnerisk skabertrang'
 
Mød Helene Uri, når hun med udgangspunkt i romanen ’Sort is’ taler med Lotte Kaa Andersen (DK) og Katrine Marie Guldager (DK) om
 'Ægteskabet som litterært tema'.
 
 
 
Foto: Julie Pike
 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar

Materialer: