Han klynker som en pige – hvordan taler vi om køn?
Fredag d. 13. september kl. 14.00 - 14.50, Store Scene

Han klynker som en pige – hvordan taler vi om køn?

Af: Biblioteket 5. Sep 2019 0 kommentarer
Kan man køre som en kælling? NORD – Nordisk Litteraturfestival 13.-14. september sætter fokus på, hvordan vi taler om køn og forskelle mellem Norge og Danmark. Norske Helene Uri taler ud fra sin aktuelle bog, der snart kommer til Danmark.

Igennem ti år har sprogforskeren Helene Uri samlet på anekdoter, udklip og hverdagssnak om køn. Hun har læst nekrologer, set film og smuglyttet til samtaler i bussen. Resultatet kan læses i bogen ”Hvem sa hva,” som snart udkommer i dansk udgave. Til NORD på Kulturværftet i Helsingør taler Helene Uri om, hvordan sproget former virkeligheden, og hvordan sproget beskriver kvinder og mænd.

Er du tøsefornærmet? Nu må du snart mande dig op!

Helene Uri mener, at vi omgiver os med forestillinger om køn, der udstiller hvad mennesket bevidst og ubevidst tænker om hinanden og om sig selv. Sammen med Birgitte Possing, der er aktuel med ”Argumenter imod kvinder” om italesættelsen af kvinder historisk, vil de udlægge, hvordan sproget former forestillinger og virkelighed.

Kvinder kan ikke tage ansvar – kan man måle ligestilling i procent?

Birgitte Possing beskriver i sin bog synet på kvinder fra Holberg til #MeToo og opgør blandt andet kvindernes andel af pladserne i Folketinget. Omkring 37 procent af folketingspolitikerne var i 2018 kvinder.

Sidste ingrediens i trekløveret, der skal tage temperaturen på dagens sproglige behandling af køn, er skuespiller Ditte Hansen. Hun er blandt andet kendt fra tv-serien ”Ditte & Louise” og showet ”Bitterfissen” på Nørrebro Teater.

På NORD taler den norske sprogforsker Helene Uri (NO) med den danske kollega Birgitte Possing (DK) og skuespiller Ditte Hansen (DK) om sproget, der former os, om kvinder og kunstnerisk skabertrang.

Var ”Et dukkehjem” startskuddet på #MeToo? Og er det i orden at spille på sex for at få magt, som Ibsens Hedda Gabler gjorde?

Merete Pryds Helles bog om den verdenskendte Nora fra ”Et dukkehjem” udkommer på Danmarks største festival om nordisk litteratur. Vigdis Hjorth lancerer sin romanfortolkning af Ibsens Hedda Gabler, der nu er blevet til en underkuet mand i nutiden. Og Klas Östergren udkommer med sin skildring af Ibsens Hilde Wangel, der både er en fængslet og fri kvinde.

Det er ikke sikkert, at du føler, at du finder det endelige svar på ovennævnte spørgsmål til NORD, men festivalen forsøger at skabe stof til eftertanke gennem litteraturen og samtalen.

Mød Helene Uri (NO), Birgitte Possing (DK) og Ditte Hansen (DK) i samtale om sproget, der former os, om kvinder og kunstnerisk skabertrang. Det er fredag d. 13. september kl. 14.00 - 14.50 på Store Scene

Presseinterviews

Der vil være mulighed for interviews med forfatterne, der også tæller: Kjersti Annesdatter Skomsvold, Lars Saabye Christensen, Jonas Hassen Khemiri, Sjón og mange flere. Vigdis Hjorth, Klas Östergren og Merete Pryds Helle offentliggør hver en ny romanfortolkning af Henrik Ibsens værker på Danmarks største festival om nordisk litteratur. Vi afholder nordiske mesterskaber i poetry slam, Per Olov Enquists Pris bliver uddelt, og vi får besøg af nominerede til Nordisk Råds litteraturpris.

 

Foto af Helene Uri: Julie Pike
Foto af Birgitte Possing: Morten Holtum
 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar