Mød Bernhard Ellefsen, Christel Wiinblad og Mathilde Walter Clark i en samtale om døden og sorgen i litteraturen på nORD

Døden og sorgen i litteraturen

Af: Biblioteket 4. Sep 2018 0 kommentarer
Hvordan kan vi forholde os til døden, dette ubegribelige, uvelkomne punktum. Hvordan forholder vi os til det at miste? Og sorgen – hvad stiller vi op med den? Et sted at opsøge, når disse spørgsmål melder sig, er litteraturen.

Den norske litteraturkritiker Bernhard Ellefsen slår i sin bog ”Imot døden – om fortvilelsens litterære fellesskap” til lyd for, at litteraturen er noget vi bruger til at tænke med. Ikke mindst når det gælder døden, lidelsen, sorgen.

På nORD vil Ellefsen samtale med de danske forfattere Christel Wiinblad og Mathilde Walther Clark, som begge netop har skrevet sig rundt om og ind i sorgen og har givet sprog til det at miste. Samtalen modereres af litteraturredaktør på Information, Peter Nielsen.

”Vi dør alle alene, og vi kan ikke dele vores død med nogen. Bortset fra i litteraturen, som har rum for modsætningen mellem det private og det kollektive. Her ligger en af de vigtigste grunde til at jeg tror på det at læse for at kunne tænke om døden. Ikke fordi der findes nogen trøst i enkel forstand – en trøst som siger: ”Det går fint, det skal nok ordne sig”, for det ordner sig jo rent faktisk ikke, vi skal dø – men fordi der findes et fællesskab i viljen til at fortælle om det som ikke lader sig fortælle, en glæde ved den skarpt formulerede tanke eller observation eller beskrivelse af døden som gør os lidt stærkere og lidt mindre alene.”
- Citat: Bernhard Ellefsen, ’Imot døden’

”Samme nat vågner jeg med hjertebanken. Jeg har en fornemmelse af at nogen har sat en fod på mit bryst. Det er ikke min egen dødsangst jeg er vågnet op til, ikke en erkendelse af at jeg snart selv skal dø, at jeg er den næste i rækken eller noget af alt det jeg har hørt folk tale om i lignende situationer.
Jeg har kun én eneste tanke i mit hoved. Min far kan dø.”
- Citat: Mathilde Walter Clark, ’Lone Star’ 

Tilføj kommentar