NORD 2019

Christina Hesselholdt

Af: Biblioteket 31. May 2019 0 kommentarer
Christina Hesselholdt gæster NORD med sin nyeste roman 'Virginia is for lovers'.

”Dette forfatterskab må være et af de bedste og mest originale i Norden lige nu”, skrev den svenske forfatter og kritiker Therese Bohman, da Christina Hesselholdts romankreds ’Selskabet’ udkom i Sverige i 2017. Bohman er ikke alene med sin positive kritik af forfatterskabet, som ofte fremhæves for sin sproglige fornyelse og ekvilibrisme. Et sprog, hvorigennem tanken drives frem.

Hesselholdts seneste roman ’Virginia is for lovers’ løfter sig ud af den virkelige historie om det grusomme dobbeltmord på Derek og Nancy Haysom i Virginia i 1985. Datteren Elizabeth og hendes tyske kæreste, diplomatsønnen Jens Söring, blev dømt for forbrydelsen, og Elizabeth Haysom afsoner den dag i dag en straf på 90 år i et kvindefængsel i Virginia. Jens Söring hævder, at han er uskyldig. I 2017 anmodede han for 12. gang om prøveløsladelse. Og fik afslag. Men romanen er ikke nogen klassisk whodunnut-historie. Hovedfortælleren, der kalder sig Mr. Up Front, opruller i stedet et mørkt forkvaklet forhold mellem en mor og en datter og en længsel efter kærlighed og erotik.

Christina Hesselholdts forfatterskab er skriftorientereret og prosaeksperimenterende og optaget af iscenesættelse og afstanden mellem fiktion og det autentiske. ’Virginia is for lovers’, som hun gæster NORD med, er ingen undtagelse.

”Rundtomkring i hele verden sidder der mennesker der forsøger at få ideer der kan blive til kunst underholdning oplysning i en til stadighed mere forlystelsessyg og doven verden, og sådan sad jeg også selv engang og vred min hjerne, men jeg har for længst opgivet at finde på noget fra bunden af, det lader jeg andre om.”
- Citat fra ’Virginia is for lovers’

CHRISTINA HESSELHOLDT (DK) (f 1962). er cand.phil. i litteraturvidenskab og uddannet fra Forfatterskolen, hvor hun også i mange år fungerede som lærer. Hesselholdt har været medredaktør på de litterære tidsskrifter Banana Split og Den Blå Port. Med sine minimalistiske romaner var Hesselholdt med til at udvikle punktromanen som genre i starten af halvfemserne. Hun debuterede i 1991 med romanen ’Køkkenet, gravkammeret & landskabet’. I bogen ’Hovedstolen’ (1998) benyttede Hesselholdt sig af sin egen erindrings råmateriale, og hendes måde at bringe det biografiske ind i digtningen vakte stor opsigt. Hesselholdts bøger er blevet solgt til en stribe europæiske forlag, og hun har modtaget flere priser for sine bøger, bl.a. Beatrice-Prisen (2007), Jytte Borberg-prisen (2007) og Kritikerprisen (2010). I 2017 var hun nomineret til Nordisk Råds litteraturpris for kunstnerromanen ’Vivian’. Hun er aktuel med den kritikerroste roman ’Virginia is for lovers’.

"Virginia is for lovers er elementært interessant i kraft af den virkelighed, den uhæmmet og selvrefleksivt snylter på… true-crime-genren… tiltalende og vedkommende deformitet, en litterær afart af virkeligheden, hvis paradoksale samtidige misdannelse og blotlæggelse af sandheden det er fascinerende at være vidne til."
***** - Berlingske 

”Christina Hesselholdt skriver, så enhver, der har sproget kært, går i knæ.”
- Lise Garsdal, Politiken

”Et fund … en europæisk forfatter i allerbedste forfastand.”
- Die Zeit

Christina Hesselholdt på NORD

Christina Hesselholdt kommer på NORD med sin kritikerroste roman ’Virginia is for lovers’. Hun interviewes af Elisabeth Friis.

 
Foto: Robin Skjoldborg
 
 

NORD 2019 er støttet af:

 

Tilføj kommentar

Materialer: