Lytte

Musik i september - Am I dreaming?

Lytte Af: Biblioteket 31. Aug 2018 0 kommentarer
Musikbibliotekaren lytter på en opsamling af britisk pigepop fra 60’erne.

Af musikbibliotekar Daniel S. Bøtcher

80 numre

Opsamlingen ‘Am I dreaming? 80 Brit girl sounds of the 60’s’, indeholder 80 forskellige numre med kendte og ukendte teenagepopnumre fra 'The Swinging Sixties'. Boxsættet er udgivet af det engelske selskab RPM Records, der har specialiseret sig i at genudgive især pop fra 60’erne og 70’erne. Udvalget er lavet af Michael Robson og pladeselskabsejer Mark Stratford.

Uopdrivelige singler

Kendetegnet ved musikken i boxsættet er at det er taget fra mere eller mindre uopdrivelige syvtommer singler, udgivet i starten af 60’erne i England. Originalt er singlerne blevet udgivet af store selskaber såsom Decca, Columbia, Philips og Polydor. Sangerne på disse singler er i nogle tilfælde kendte af nutiden, men i de fleste tilfælde er det navne, man ikke rigtigt nikker genkendende til længere. Det er der heller ikke noget mærkeligt i, da mange af de piger, der lægger stemme til, kun indspillede et eller to numre i deres karriere.

Socialrealistiske tekster

Der er noget helt socialrealistisk tekstmateriale over disse meget engelske teenagepigers drømme og ønsker. Det er selvfølgelig meget kærlighedssange, men også små hverdagsdramaer, som man kender det fra engelske film fra samme periode, nemlig 'Kitchen Sink Dramas'. Det adskiller sig væsentligt fra de amerikanske pigegrupper fra den tid, der ofte sang om slemme drenge på motorcykler, om at være slemme med dem og kysse dem. Et godt eksempel på en Amerikansk pigegruppe er 'The Shangri-Las'.

Filmisk oplevelse

Musikken er i stil med mange af tidens kendte drengepopgrupper, bands som The Beatles, Rolling Stones, Walker Brothers ect. Altså en let form for bluesrock, i nogle tilfælde med hang til country musik, i andre tilfælde hældende til store orkestrale dramaer iklædt flere lag af strygere for at understrege de voldsomme teenagepige følelser. Musikken er interessant flere steder, små studieeksperimenter med rumklang på især slagtøjet, gør det meget drømmende at lytte på, og ja, giver en meget filmisk oplevelse, der understreger stemningen i sangene.

Spændende booklet

Boxsættet er udstyret med tre cd’er med ca. 25 numre på hver og en spændende booklet med artikler skrevet af de mangeårige syv-tommer singlesamlere, Bob Stanley og Ian Chapman. Det er nogle fine artikler, der beskriver de to samleres jagt på pigesangerne og de dertilhørende pinlige episoder i pladebutikker med ekspedienter og andre kunder. Det var IKKE cool at samle på pigepop i 80’erne, hvor især punk og heavy metal var det, der dominerede i pladebutikkerne.

Marianne Faithfull, Petula Clark og gode mere ukendte sangere


Der er bagerst i booklet’en biografier og små informationer om hver af de medvirkende sangere, samt hvilket selskab der har udgivet dem originalt og hvornår. De mest kendte stemmer i boxsættet tilhører Marianne Faithfull, Petula Clark, Cilla Black, Dusty Springfield, Tina Charles og Lulu. Men der er mange gode i blandt de andre, jeg har udtaget en bred vifte af sangene som jeg finder særligt gode. Især synes jeg disse to sangere rigtigt gode, Gillian Hills med ‘Look At Them’ og Louise Cordet med ‘Two Lovers’, er to eksempler på suveræn drømmende 'Kitchen Sink Drama'-pop. Jeg er sikker på, at den kendte engelske sanger Morrissey (fra The Smiths) må have lyttet på Louise Cordet. Den måde Cordet fraserer i omkvædet til hendes sang om ’Two Lovers’, minder utroligt meget som Morrissey, når han er allermest krukket, og det mener jeg udelukkende som en kompliment.

(Kort video med tilbageblik på Marianne Faithfulls karriere)


Særlige anbefalinger med nummer angivelse på cd’en

cd 1:
Lorraine Child med ‘Something I’ve Got to Tell you’ (nr. 09)
Petula Clark med ‘Baby It’s Me’ (nr. 11)
Jackie Trent med ‘I Heard Sombody Say’ (nr. 12)
Nola York med ‘I Don't Understand’ (nr. 15)
Elkie Brooks med ‘Something's Got A Hold On Me’ (nr. 18)
Greta Ann med ‘Children's Song’ (nr. 19)
Maureen Evans med ‘Never Let Him Go’ (nr. 22)
Marianne Faithfull med ‘The Sha La La Song’ (nr. 24)
Gillian Hills med ‘Look At Them’ (nr. 26)
cd 2:
Jan Panter med ‘My Two Arms - You = Tears’ (nr. 01)
Louise Cordet med ‘Two Lovers’ (nr. 02)
Marilyn Powell med ‘Please Go Away’ (nr. 04)
Barry St. John med ‘Mind How You Go’ (nr. 08)
Lulu Stop med ‘Fooling Around’ (nr. 11)
The Caravelles med ‘New York’ (nr. 13)
Kiki Dee med ‘Why Don't I Run Away From You?’ (nr. 16)
Flamma Sherman med ‘Where Is He’ (nr. 18)
Peanut med ‘Thank Goodness For The Rain’ (nr. 19)
cd 3:
Samantha Jones med ‘After All (I Live My Life)’ (nr. 01)
Jacky med ‘Love Is Now’ (nr. 02)
Christine Perfect med ‘No Road Is The Right Road’ (nr. 06)
Tammy St. John med ‘Concerning Love’ (nr. 13)
Tina Charles med ‘Rich Girl’ (nr. 18)
Sue Wilshaw med ‘Empty Sunday’ (nr. 20)
Lesley Duncan med ‘A Road To Nowhere’ (nr. 22)
Sandie Shaw med ‘Your Time Is Gonna Come’ (nr. 25)

Flere musikartikler af Daniel Bøtcher

Foto af Dusty Springfield

Tilføj kommentar

Materialer: