Lytte

Musik i juli – Hello Chaka Khan

Lytte Af: Biblioteket 1. Jul 2019 0 kommentarer
Efter nogle år uden for rampelyset skinner discodronningen igen på den nye udgivelse, Hello Happiness.

Af musikbibliotekar Daniel Bøtcher

Barsk begyndelse i Chicago

Chaka Khan, der blev født Yvette Marie Stevens, i den barske South Sidebydel i Chicago i 1953, tog tidligt det nigerianske inspirerede navn Chaka Adunne Aduffe Yemoja Hodarhi Karifi, da begge hendes forældre var dybt involveret de sorte amerikaneres borgerrettighedskampe i 1960erne. Hun blev tidligt interesseret i sort musik, især genrene R&B og soul vakte hendes kunstneriske sjæl. Karifi dannede med sine søstre flere forskellige pigegrupper i starten af 1960’erne samtidig med, at hun også var medlem af De Sorte Pantere. 

Succes med bandet Rufus 

I 1970 blev Karifi gift med funkbassisten Hassan Khan, og det er det navn hun blev verdenskendt under. Det skete så småt, da Chaka Khan var nitten år og blev sanger i funk bandet Rufus, der holdt til i Los Angeles. Khan havde flere store hits med Rufus. Der er det første store grammyvindende hit som blev indspillet med hjælp fra Stevie Wonder, Tell Me Something Good, senere fulgte Sweet Thing, Do You Love What You Feel og det helt store hit Ain’t Nobody. 

Solokarriere, disco, platinhits og drugs

Chaka Khan udgav i 1978 sin første soloLP, der bare hedder Chaka. Den indeholder det meget discoinspireret kæmpe hit I’m Every Woman, der solgte over en million eksemplarer og derved opnåede platinstatus. Chaka Khan brød med Rufus i 1984 og indspillede albummet I Feel for You, der var skrevet af Prince. Det album blev en kæmpe succes for Chaka Khan, og hun fik atter en platinplade og samtidig et stort gennembrud i England og Europa. Chaka Khan arbejdede herefter med at udgive musik via Princes pladeselskab, og hun oprettede en fond Chaka Khan Foundation, der især arbejdede for at skabe uddannelse til børn med autisme fra lavindkomstfamilier. Da hendes nære ven Prince i 2016 døde under tragiske omstændigheder, blev Khan ramt af stor sorg. Hun erkendte, at hun selv havde et massivt misbrug og hankede op i sig selv ved at gå på afvænning. Khan havde i årevis været afhængig af kokain, heroin og alkohol, så det var et tiltrængt wake-up call. 


Goodbye sadness, Hello Happiness

I 2018 var Chaka Khan igen i studiet og indspillede singlen Like Sugar, der er lavet sammen med Switch fra den elektroniske trio Major Lazer. I 2019 er hun aktuel med albummet Hello Happiness der også indeholder ovennævnte single. Hello Happiness, er som titlen antyder en fejring af de glade følelser og man bliver på forrygende magisk vis sendt frem og tilbage i de mange genrer khan har arbejdet med. Det er en meget moderne produktion, der overvejende har en elektronisk vibe, men der er dybe spor til 70’ernes funk og discomusik. Man kan nemt konkluderer, at det er den danseorienterede livsglæde, der præger denne cd. Hello Happiness er en sand fejring af livet, og det er skønt lytte på i disse tider, jeg nyder især numrene: Hello Happiness, Don’t Cha Know, Too Hot, Like Sugar og Ladylike.   

Flere musikartikler af Daniel Bøtcher

2019

2018

Tilføj kommentar

Materialer: