Læse

Læs Knud Sørensen

Læse Af: Biblioteket 9. Sep 2015 0 kommentarer
Tags: 
En alsidig digter med fokus på landboernes tilværelse

Af bibliotekar Lone Lindvald Rasmussen
 

Knud Sørensen - den lyriske landmåler.

I mere end 50 år har Knud Sørensen skrevet om livet på landet og de store forandringer som industrialiseringen af landbruget har medført. Det betød en grundlæggende ændring af økonomi og erhvervsliv, en folkevandring fra land til by og en afgørende forvandling af agerlandet. Knud Sørensen har siden 1980 levet af sit forfatterskab samt en omfattende foredragsvirksomhed.

Udkanternes Danmark

I 2014 modtog Knud Sørensen Det Danske Akademis store pris for sit varierede forfatterskab, der indeholder digtsamlinger, romaner, noveller, biografier og debatbøger. Prisen er meget forståelig og Knud Sørensen fortjener en betydelig større opmærklsomhed, end han nyder hos læserne i dag.Langt de fleste handler om Knud Sørensens oplevelser og erfaringer fra udkanternes Danmark. Forholdet mellem menneske og natur er et af de gennemspillede temaer i forfatterskabet og ofte med fokus på landboernes tilværelse. Knud Sørensen skriver med en stor indlevelsesevne i et finpudset enkelt sprog.

Forfatterskabet

Hovedværket blandt romanerne er En tid, der forgår under Danmarks besættelse et sted i Vendsyssel. Fortælleren er et ”vi” - kommenterende og iagttagende. Alle holder sig tilsyneladende til de vedtagne normer, men der forgår et eller andet mellem et søskendepar ude i klitten. Deres kærlighedsforhold fremstår uskyldsrent, men giver anledning til skyld og skam. Knud Sørensen giver sin hyldest til en forældet livsform, hvor nøjsomhed, tilbageholdenhed og pligt er dyder. Historien fortsætter i En befrielse, hvor krigen får en større betydning. Søskendeparrets søn Jakob erkender tøvende sin familiebaggrund.

Erindringer fra et langt liv

Knud Sørensen har udgivet sine erindringer i Et stykke af min tid og Kun slutningen mangler. Begyndelsen for Knud Sørensen lyder:
”Jeg greb fat i det stykke af tiden, der skulle blive mit, lørdag den 10. marts i 1928, en vinterdag uden sne, men med en temperatur, der svingede mellem nul og fem graders frost. Det var vistnok kl. nitten, det skete, for min far fortalte mig engang, at jeg lige netop nåede at overdøve Pressens Radioavis, noget som jeg senere lærte at afholde mig fra.”

Inspirationskilderne

Knud Sørensen har i to biografier skrevet om et par af sine inspirationskilder. St. St. Blicher og Johan Skjoldborg.   
Jeg slutter denne lille præsentation af et meget alsidigt forfatterskab med en udflugt i selskab med Digtere omkring Limfjorden. Her tager Knud Sørensen læseren på en guidet køretur på begge sider af Limfjorden med fortællinger om de mange forfattere, der har levet på egnen.
Et besøg på www.limfjordslitteratur.dk viser ”Litteratur omkring Limfjorden – og Limfjorden i litteraturen.”
Yderlig inspiration:

litteratursiden

Forfatterweb
 

Tilføj kommentar

Materialer: