Læse

Maryse Condé vandt alternativ litteraturpris

Læse Af: Biblioteket 13. Oct 2018 0 kommentarer
Forfatteren fra Guadeloupe vandt prisen, som i år erstatter Nobelprisen i litteratur.

Af bibliotekar Anette Thede

'Maryse Condé is a grand storyteller', siger den juryen i Det Nya Akademien om forfatteren.
- 'Her authorship belongs to world literature. In her work, she describes the ravages of colonialism and the postcolonial chaos in a language which is both precise and overwhelming. The magic, the dream and the terror is, as also love, constantly present. Fiction and reality overlap each other and people live as much in an imagined world with long and complicated traditions, as the ongoing present.'. Læs mere om prisvinderen på Det Nya Akademien. 

Et skandaleramt svensk akademi

Det forventes, at Det Svenske Akademi atter uddeler en litteraturpris fra 2019. I år måtte akademiet opgive at uddele prisen, fordi en stor del af akademiets medlemmer trak sig på grund af sager om seksuelle krænkelser og nepotisme. Det er første gang siden krigen, at der ikke bliver fundet en nobelprismodtager i litteratur. Læs mere om skandalerne i Ingen Nobelpris i litteratur i år.

Det Nya Akademien

Den svenske forfatter og journalist Alexandra Pascalidou tog i stedet initiativ til at oprette et midlertidigt akademi, Det Nya Akademien. Det skal dels gøre opmærksom på, at litteratur 'skal forbindes med demokrati, åbenhed, empati og respekt', dels uddele en international pris. Svenske bibliotekarer indstillede i sommer kandidater fra hele verden. En åben internetafstemning, hvor mere end 30.000 fra hele verden deltog, snævrede feltet ind til 47 forfattere. Det Nya Academien har nu fundet vinderen blandt de to kvindelige og to mandlige forfattere med flest stemmer. Vinderen blev offentliggjort den 12. oktober.


Murakami afslår

De fire nominerede forfattere var Neil Gainman, Kim Thúy, Maryse Condé og Haruki Murakami. Sidstnævnte, som i flere år har været nævnt som et stærkt bud på en Nobelpristager, afviste dog på forhånd at ville modtage den alternative pris. Ifølge TV2 udtrykker han ’sin taknemmelighed over at være nomineret og skriver, at det er en stor ære for ham. Men han vil koncentrere sig om sit skriveri uden for mediernes rampelys’.

De tre kandidater

Kim Thúy, født 1968, er fra Vietnam. Hun er ifølge Det Nya Akademien ’kendt for sine korte og elegante historier om at være flygtning eller immigrant, og om de udfordringer der er ved at skulle leve sig ind i en ny kultur.’ På Litteratursiden.dk kalder biblioteksformidler Cecilie Flinck romanen ’Ru’ for 'poetisk og rørende'.

Neil Gaiman, født 1960, er ’en stjerne på fantasyhimlen med læsere fra hele verden og i alle aldre’ skriver Det Nya Akademien. Ifølge forlaget Modtryk er han en prisbelønnet mesterfortæller og manuskriptforfatter. Han er oprindeligt fra England, men har i flere år boet i USA. På Twitter har Neil Gaiman mere end 2,6 million følgere, og han har været gæstestjerne i The Simpsons.

Maryse Condé, født 1937, kommer fra Guadeloupe og har vundet flere store franske litteraturpriser. Det Nya Akademien fremhæver, at hun ’ofte viser hvordan kolonialisme har ændret verden, hvordan ofrene i dag er ved at tage deres kulturelle arv tilbage.’ På dansk er udkommet et af hendes værker, ’Breve til verdensborger 6.000.000.000’.

Nominerede har gæstet Helsingør

Blandt de listen på de 47 forfattere finder man navne, som har gæstet Helsingør. Svenske Agneta Pleijel, som publikum kunne møde på litteraturfestivalen nORD den 15. september i år, og islandske Jón Kalman Stefánsson, som besøgte Kulturværftet  i 2017. For danske læseheste er der mange kendte ansigter blandt de nominerede. Kvinden bag Harry Potter-bøgerne J. K. Rowling er på for eksempel på listen, ligesom det italienske pesudonym Elena Ferrante, amerikanske Paul Auster, svenske Kerstin Ekman og engelske Ian McEwan.

Et midlertidigt akademi

Når Det Nya Akademien den 9. december 2018 har afholdt prisoverrækkelsen, nedlægger akademiet sig selv.

Læs mere/kilder

Det Nya Akademien
Stjerneforfatter takker nej til alternativ nobelpris - TV2
Ingen nobelpris i litteratur i år - helsbib.dk
The Alternative Nobel: Vote opens for a surprizing new Literature Prize - The Guardian

Tilføj kommentar

Materialer: