Nordisk litteraturfestival: nORD - den 16. og 17. september.

Maria Navarro Skaranger

Af: Biblioteket 9. Aug 2016 0 kommentarer
Tags: 
Kebabnorsk. Sådan omtales det blandingssprog, som Maria Navarro Skaranger har brugt i sin sensationelle debutroman. Hør hende i samtale med danske Morten Pape lørdag 17/9 på nORD.

 'Alle udlændinge har lukkede gardiner' er en stærk roman om at vokse op som indvandrerpige i en multikulturel forstad, hvor alle har det tilfælles, at de kommer et andet sted fra. 

Norsk mor, chilensk far

Chilenske Mariana går i ottende klasse og bor i Romsås, et indvandrertungt boligkvarter nord for Oslo centrum. Hun har norsk mor, chilensk far, en lillebror som er bange for det meste og gemmer sig bag gardinerne, og en storebror der sidder i fængsel. Faren er i politisk asyl i Norge, og når de ser deres”familie” er det de gamle venner fra asylcenteret, der dukker op. I klassen, hvor de altid har vikar, er der kun et par stykker som er 'kartofler', det vil sige etnisk norske, resten er en smeltedigel af forskellige nationaliteter. Tonen er hård og Mariana forsøger sammen med veninden Isa at finde deres plads i forskellighederne. Romanen skaber i et klart og direkte sprog et vindue til en verden, der oftest betragtes udefra og med fordomme.

Stor debat i Norge

Med 'Alle udlændinge har lukkede gardiner' går den 22-årige forfatter for første gang i norsk litteratur i kødet på oplevelsen af at vokse op i et indvandrermiljø. Romanen har skabt stor debat i Norge og blev solgt til udgivelse i Danmark allerede før, den blev udgivet i Norge. 

Sammenlignes med store norske forfattere

'Maria Navarro Skaranger (20) fra Romsås risikerer at give konkurrence til efterkrigsforfattere med Groruddalen som opvækstmiljø, som Roy Jacobsen, Per Petterson og Jan Kjærstad.'
– Dagens Næringsliv (NO)

 

Mød Maria Navarro Skaranger på nORD, når hun taler om sin bog i et forfattermøde med danske Morten Pape lørdag d. 17. september.

 

Se hele programmet for nORD her.
Se i øvrigt nORD Ung - en samlet oversigt over arrangementer egnet for unge.

Ny nordisk litteraturfestival, nORD

nORD er Kulturværftets store nordiske litteraturfestival med forfattersamtaler, interviews, oplæsninger og performance. nORD foregår i år den 16. og 17. september.

Tilføj kommentar

Materialer: