Nordisk litteraturfestival: nORD - den 16. og 17. september.

Ebba Witt-Brattström

Af: Biblioteket 11. Aug 2016 0 kommentarer
Tags: 
En af Sveriges fineste litterater debuterer med den ivrigt debatterede roman 'Århundredets kærlighedskrig'. Mød Ebba Witt-Brattström på nORD lørdag 17/9.

Litteratur skabt i ruinerne af et livslangt forhold 

Det vakte stor opsigt, da litteraturprofessor og feministisk debattør Ebba Witt-Brattström debuterede som romanforfatter i Sverige tidligere på året. Romanen er nemlig en historie, hvor lugten af sjælens brændte gummi breder sig fra siderne. Om et livslangt forhold, der forliser, og kys erstattes af korporlig vold og bitter strid. Mange kritikere har påpeget, at historien kan læses biografisk, som et opgør med Ebba Witt-Brattströms egen eksmand, det kendte svenske akademimedlem, litteraten og forfatteren Horace Engdahl, med hvem hun har ligget i en pinsom skilsmisse med. Men romanen skal først og fremmest læses for sin knivskarpe litterære gestaltning af ægteskabets forfald. 

Reference til 'Århundredets kærlighedseventyr'

Århundredets Kærlighedskrig udformer sig som en dialog mellem en kvinde og en mand, der forsøger at forstå, hvad der overgår dem, mens de ”klatrer rundt i ruinerne af et livslangt forhold”. De har tre børn, de har elsket hinanden, men kærligheden er gået under, og had og vrede og sorg har taget over. Hvem var det, der svigtede, og hvordan? Titlen Århundredets Kærlighedskrig er en let skjult reference til Märta Tikkanens Århundredets kærlighedseventyr fra 1978, et personligt opgør med en alkoholiseret mand. Både Tikkanen og August Strindberg bliver der nikket anerkendende til i romanen, som derudover er rig på litterære referencer. 

Rå slagfærdighed

Århundredets Kærlighedskrig er skrevet med både rå slagfærdighed og et humoristisk blik for det tragiske; det er en bevægende samtidshistorie om to moderne menneskers kærlighedsforlis.
Ebba Witt-Brattström gæster nORD lørdag d. 17. september og bliver interviewet af den danske forfatter Mette Moestrup. 

Litteraturprofessor og nu også romanforfatter

Ebba Witt-Brattström (f. 1953) er forfatter debattør og litteraturprofessor ved Helsingfors Universitet. Hun har skrevet en lang række litteraturhistoriske bøger, især om kvindelige forfattere, senest Kulturmannen och andra texter. Med Århundredets Kærlighedskrig debuterer hun som romanforfatter. 

Foto: Marie Klingspor Rotstein

Se programmet for nORD.
 

Ny nordisk litteraturfestival, nORD

nORD er Kulturværftets store nordiske litteraturfestival med forfattersamtaler, interviews, oplæsninger og performance. nORD foregår i år den 16. og 17. september.

 

 

Tilføj kommentar

Materialer: