Quynh Tran - foto: Kevin Chang
Foto: Kevin Chang

Quynh Tran

12.06.22
Quynh Tran (FI) er en af de helt nye store stemmer i både Finland og Sverige. Han har ikke bare vundet Finlands største litteraturpris Runebergprisen, men også de to vigtige svenske debutantpriser Svenska Yles litteraturpris og Borås Tidnings debutantpris for sin roman 'Skygge og svalhed' – og nu kan han også læses på dansk. Mød ham på NORD.

'Skygge og Svalhed' er en dragende opvæksthistorie om at forsøge at forstå sig selv og sine omgivelser. En dag i 1990’erne ankommer godt ti vietnamesere til den lille by Jakobstad i det vestlige Finland. Heriblandt en familie på tre. Má drømmer om penge, hendes ældste søn Hieu om de smukke piger. Ved deres side befinder lillebroren sig, altid i udkanten af hændelserne.

Gennem tableauer, billeder og scener skildrer fortælleren, lillebroren, omsorgsfuldt en families tilhørsforhold, kærlighed og relationer – ud fra barnets perspektiv.
Det er en roman, der poetisk opmærksomt beretter om længsel, familie og om at føle sig hjemme – og hjemløs. 

”Med stor følsomhed for detaljer og et stramt, prægnant sprog beretter Quynh Tran om familiebåndet som styrke og som en lænke og om emigrantens evige hjemløshed.” 

-    Vi Läser 

"Sjældent formfuldendt opvækstroman. (…) At læse Quynh Trans roman minder om at bladre gennem en filmrulle (…) Det er subtilt, ladet og sterkt.”

-    NRK BOK

QUYNH TRAN (FI) (f. 1989) er vokset op i Jakobstad og bor nu i Malmø. Han er uddannet på Biskops-Arnös forfatterskole og arbejder som psykolog. ”Skygge og Svalhed” er oversat til dansk af Birgitte Steffen Nielsen. 

Quynh Tran møder Josefine Klougart på NORD. Samtalen bliver modereret af Tore Leifer. 
 

Materialer