Monika Fagerholm - foto: Thron Ullberg
Foto: Thron Ullberg

Monika Fagerholm

12.06.22
Hun har modtaget Nordisk Råds litteraturpris, Det Svenske Akademis nordiske pris og skriver, med pennen dyppet i den litterære noir, grumt og smukt om fortielser og hemmeligheder. Mød Monika Fagerholm på NORD.

Fagerholm gæster NORD med romanen ”Lola omvendt”, som er oversat til dansk af Julie Wammen. 
I 'Lola omvendt' kredser Fagerholm om nogle af de temaer, som har gjort hendes signatur uomgængelig i den nordiske samtidslitteratur. Det er en roman om vold, om det ubehagelige, som forbliver usagt, om lokalsamfundets kollektive fortrængninger. Det er en roman om spejlinger og gentagelser, en både sorgfuld og kritisk litterær thriller. 

Efter 17 år vender Jana Marton tilbage til den lille by Flatnäs ved den finske kyst for at deltage i en høstfest. Men festen tager en uventet drejning, da et mord, der skete for mange år siden, kommer på tale. Det var Jana Marton, der fandt liget. Morderen blev aldrig fundet. Nu, da Jana er vendt tilbage, ser hun alting i et helt andet lys.  

 ”For nye Fagerholmfans er ’Lola omvendt’ en gave (…) Dunk, dunk ordene banker ind i øjnene, og er man rødøjet, når man er færdig med romanen, er det ikke kun fordi, der gemmer sig så meget sorg i sproget, men også fordi romanen bider sig fast som en arrig terrier i læseren, man kan ikke ryste den af sig, man må videre og videre, og vende en ny side, og så bare lige en til.” 
-    Politiken 

“Romanen er som en rus af indtryk. Man opsluges og drives af sted i en malstrøm af hændelser.”
-    Jyllands-Posten 

I 2020 modtog Monika Fagerholm Nordisk Råds litteraturpris for romanen ”Hvem slog bambi ihjel”, som for alvor cementerede hendes navn blandt danske læsere; en roman om seksuel vold, om venskab, begær, konkurrence og magt. For romanen modtog hun samme år Det svenske Litteraturselskabs store Emil Tollanders pris, som betragtes som den største og mest prestigefulde litteraturpris i svensk Finland. 

Monika Fagerholm mødes på festivalen med den norske forfatter Victoria Kielland til en samtale om vold, begær og længsel.

MONIKA FAGERHOLM (FI) (f. 1961). Den banebrydende, finlandssvenske forfatter er kendt for sit feministiske blik og for at fremhæve vigtigheden af at skrive på et minoritetssprog i sit hjemland. Fagerholm betragtes som en fornyer af det skønlitterære sprog og som stildannende inden for det svenske sprogområde. Hendes forfatterskab er en inspiration for især unge kvindelige forfattere i Finland såvel som internationalt.

Materialer