FN's verdensmål 1 - tak til Aalborg Bibliotekerne for lån af billede.
FN's verdensmål 1 - tak til Aalborg Bibliotekerne for lån af billede.

FN's verdensmål 1

04.01.24
Ekstrem fattigdom skal afskaffes, og alle skal sikres adgang til basale ressourcer.

Indhold i denne artikel:

Hvad går verdensmål 1 ud på?

Det første af de 17 verdensmål handler om at afskaffe fattigdom. 

I praksis betyder det, at alle mennesker skal have mindst 2,15 dollars om dagen at leve for. Samtidig skal andelen af fattige mennesker, som har lidt mere end 2,15 dollars om dagen, men stadig kæmper med at få mad på bordet og rent tøj på deres børn, halveres. 

Heldigvis er fattigdommen på verdensplan raslet ned gennem den seneste generation. 

I 1990 levede godt hver tredje person på jorden i ekstrem fattigdom – i 2019 var det faldet til hver tiende. Nedlukningerne verden over som følge af coronaepidemien betød dog. at den globale ekstreme fattigdom steg igen for første gang i mere end en generation, og det er først nu, at vi er tilbage ved niveauet før corona.

I 2023 anslår Verdensbanken, at 8,6% af verdens befolkning lever i ekstrem fattigdom - det svarer til omkring 690 millioner mennesker.


Danske børn i fattigdom er steget med 70% på 20 år     

Danske børn i fattigdom er næsten fordoblet på 20 år.

Selvom der næsten ikke findes ekstrem fattigdom i Danmark, så findes der relativ fattigdom. Relativ fattigdom måles ud fra den nationale fattigdomsgrænse, som er den mindste indkomst, man kan leve et værdigt liv for i Danmark.

I 2022 var der 213.900 danskere i relativ fattigdom, hvilket er et fald på 19.100 fra året før. I Danmark er der særligt fokus på fattigdom blandt børn, og det vurderes, at cirka 53.800 børn levede under den nationale fattigdomsgrænse i 2021 – et lille fald i forhold til 2019, men en stigning på 70 procent siden 2001. Når et barn vokser op i fattigdom i Danmark, kan det for eksempel betyde, at barnet lider materielle afsavn eller for eksempel ikke har mulighed for at gå til fritidsaktiviteter eller holde børnefødselsdag.


Hvem arbejder for at mindske fattigdom i Danmark?

Red Barnet er et godt eksempel på en af de større organisationer, der arbejder for at mindske fattigdom blandt børn i Danmark. De har mere end 2000 frivillige, der er organiseret i 60 forskellige lokalforeninger rundt omkring i Danmark.
(Læs mere her: Om Red Barnet - Save the Children Denmark).

I lokalforeningerne stabler frivillige tilbud til udsatte familier på benene. Der er fx familie-oplevelses-klubber for familier, der har det svært, og som mangler netværk og mangler muligheder for at opleve noget. Det er ture, hvor familierne kan mødes og få mulighed for at danne gode relationer, så de kan hjælpe hinanden og få nogle gode oplevelser sammen. Der bliver arrangeret sommerlejr, ligesom de frivillige hjælper udsatte familier med at finde ud af, hvad der er af tilbud om hjælp lige præcis i deres område. (læs mere her: Børnefattigdom og afsavn - Red Barnet)

Der er også mulighed for at søge om tilskud til fritidsaktiviteter til børnene, enten til kontingent eller til køb af udstyr, eller det kan være, at de frivillige hjælper med at køre til og fra fodbold, og bliver på sidelinjen under kampen, hvis forældrene ikke har mulighed for det – enten fordi de ikke har en bil, eller ikke har kræfterne til det.
(Læs mere hos DR her: Sådan hjælper du bedst familier i fattigdom). 

Et andet godt eksempel på en stor organisation, der arbejder for at mindske fattigdom i Danmark, er Dansk Røde Kors. Dansk Røde Kors har omkring 35.000 frivillige i deres 204 lokale afdelinger rundt omkring i Danmark. De lokale afdelinger gør en medmenneskelig forskel med udgangspunkt i de lokale behov. F.eks. Røde Kors Parat, der er et netværk af hjælpere, som står klar med praktisk hjælp til udsatte og sårbare borgere i en akut situation. De træder til her og nu, når der er brug for dem til en kortere og tidsbegrænset opgave. Det kan være akut, når et hospitalsophold slutter, i en periode med sygdom eller når man skal i gang med genoptræning.

Et andet eksempel er økonomisk støtte til fritidsaktiviteter eller hvis du savner at være en del af et fællesskab eller mangler en at tale med i hverdagen. (Læs mere hos Røde Kors her: Har du brug for hjælp?


Hvordan kan du hjælpe i arbejdet om at mindske fattigdom i Danmark?

Udover at melde dig som frivillig i en af de lokalafdelinger, der arbejder for at bekæmpe fattigdom i dit lokalområde, er der også andre muligheder for at gøre noget på egen hånd.
Du kan f.eks.:

  • Købe Hus Forbi, da det giver indtægter til de hjemløse
  • Købe tøj og andre varer i forretninger, der giver en del af deres overskud til velgørende formål
  • Stille dine aflagte ting og tøj ved de ”byttecentraler”, der er oprettet som en del af genbrugsstationerne rundt omkring i Danmark. Hvis din by ikke har en ”byttecentral”, kan du jo eventuelt foreslå, at der bliver oprettet en
  • Købe din kaffe hos de producenter, der har direkte aftaler med kaffefarmerne – på den måde sikrer man, at kaffebønderne får en reel løn for den kaffe, de producerer
  • Købe fairtrade produkter for at støtte bæredygtige handelssystemer, der sikrer, at de ansatte bliver lønnet ordentligt
  • Dele dine kompetencer med dem, der har brug hjælp, f.eks. gennem de mange it-cafeer eller lektiecafeer, der findes på landets biblioteker  
  • Donere tøj og legesager til organisationer, der støtter udsatte familier i Danmark
  • Sponsorere et barn i Den tredje Verden, så han/hun får adgang til mad, uddannelse og sundhed
  • Donere penge til organisationer, der bekæmper fattigdom i verden

Tak til Verdens Bedste Nyheder for lån af indhold.

Materialer