Foto fra Unsplash

Podcast: De hvide busser

19.02.21
Røde Kors' podcast om ildsjæle, der opfyldt af næstekærlighed og idealisme satte alt ind for at ændre verden - og historiens gang - til det bedre.

Mens bomberne stadig sprang i slutningen af 2. Verdenskrig, smed danske rutebilchauffører, sygeplejersker, læger, embedsmænd, mekanikere, husmødre og madpakkesmørere, hvad de havde i hænderne, og satte deres liv på spil for at redde andres. De rejste med de hvide busser og fragtede de løsladte danske kz-fanger hjem af den ene årsag, at det var det rigtige at gøre.

Rørende historiefortælling

'Det haver så nyligen regnet, det har stormet og pisket i vor lund. Frø af ugræs er føget over hegnet, åg på nakke og lås for vor mund.'

Jeg er nået til andet afsnit af De hvide busser og er næsten færdig med episoden, da "Det haver så nyligen regnet" begynder at spille i episoden. Den klump, jeg har i halsen, vokser sig endnu større, og jeg får gåsehud på armene. Det er en sang, der oprindeligt har været en sønderjysk kampsang, men som nu passer helt fantastisk til den nye situation: Det er 2. Verdenskrig, og skandinaviske busser tager af sted for at hente deres egne hjem fra kz-lejrene.

De uafrystelige personlige beretninger

Det, der virker stærkest på mig, er at høre de personlige beretninger gennem breve og dagbogsindslag. For et er at få fortalt begivenhederne fra et historisk perspektiv, noget andet er, når man pludselig får oplevelsen fortalt af et menneske, der har mærket og følt krigens alvor på egen krop - og har overlevet det. I podcast-serien hører man ikke kun om dem, der blev reddet, men i lige så høj grad om dem, der desværre måtte blive efterladt tilbage, mens de hvide busser kørte tilbage mod Danmark. Lige så lykkelig, som jeg blev over de mange tusinder mennesker, der blev reddet, lige så ulykkelig blev jeg over dem, der ikke gjorde. 

En historie om at gøre en forskel

De hvide busser viser det sammenhold, der opstår i en krisesituation, og hvilken kollektiv indsats, det har været at redde først skandinaviske fanger hjem fra lejrene og senere kvinder fra samtlige andre lande. Det er en podcast, der helt klart er et lyt værd!

Oprindeligt skrevet af Emilie, eReolen.

Tags
Materialer