Viden

Kan man stole på Wikipedia?

Viden Af: Biblioteket 12. Jan 2016 0 kommentarer
Det er brugerne selv, der skriver på Wikipedia. Er det så løgn og latin?

Af digital redaktør Anette Thede

Verdens største onlineleksikon, Wikipedia, kom til verden i 2001, og lige siden har debatten raset om, hvorvidt man kan stole på et leksikon, som er skrevet af brugerne selv.

Mere præcis end lærebøger

Noget tyder på, at den engelske version af Wikipedia er noget mere troværdig end den danske. En engelsk undersøgelse i tidsskriftet Psychological Medicine i 2012 viste, at wikipedia.com ofte er mere præcis end lærebøger og det ellers hæderkronede leksikon Enclopedia Britannica. ’Wikipedia er mindst lige så god som andre informationskilder, når det gælder udvalgte emner inden for depression og skizofreni,’ konstaterer ph.d.-studerende Simon Hjerrild fra Center for Psykiatrisk Forskning på Aarhus Universitetshospital i Videnskab.dk.
 

Spiste kæledyr mod betaling

Medvirkende til den manglende fejlrate kan være en regel, som blev indført i 2009. Her besluttede fondet bag Wikipedia, at alle nye ændringer skal godkendes af såkaldte ”erfarne frivillige”. Det vil sige mennesker, som allerede har gjort et stykke arbejde for sitet, og som anses for troværdige. Reglen blev indført efter, at Wikipedia havde oplyst, at sangeren Robbie Williams spiste kæledyr på pubber mod betaling. Artikler om præsident Barack Obama, Britney Spears og Michael Jackson er også underlagt denne regel. 
 

Kan nu slæbes for retten

Fondet bag Wikipedia kan stilles til ansvar for, at oplysningerne er korrekte. Det har en domstol i Stuttgart afgjort i 2013. Det kan blive en stor opgave at holde øje med fire millioner tyske artikler, men ifølge det danske blad Komputer For Alle regnes fejlraten for lav.
 

Der kan være fejl på dansk Wikipedia

Anderledes forholder det sig med den danske udgave. I en undersøgelse fra Syddansk Universitet blev 17 historiestuderende sat til at skrive artikler til wikipedia.dk. Forskere undersøgte efterfølgende om, oplysningerne blev redigeret. Det skete sjældent, men det hændte, at oplysningerne blev ændret til noget forkert. 
 

For få brugere

’Jeg vil sige, at i alle leksika er der fejl, og hvis man bruger den engelske eller tyske Wikipedia, er der næppe flere fejl end i et trykt leksikon. Den danske Wikipedia har et problem med, at der er for få brugere, og ydermere at man har valgt at skrive artikler af fra gamle og helt forældede opslagsværker’, siger lektor Tønnes Bekker-Nielsen Syddansk Universitet til Politiken.

 

’Højreekstremistisk fremmedhader’

Forfatteren Ole Hyltoft er en af dem, der har mærket det manglende danske opsyn på egen krop. Han fik et chok i 2009, da han slog sit eget navn op. I et debatindlæg i Politiken beskriver han, hvordan han på wikipedia.dk var beskrevet som en højreekstremistisk fremmedhader. Han fik rettet artiklen, men syntes igen i 2012, at oplysningerne om ham var manipulerede.
 

Bibliotekarerne: Vær opmærksom!

’Man skal altid være kildekritisk’, siger bibliotekar Vivi Larsen fra Biblioteket Kulturværftet. 
-’ Der kan være fejl alle steder og facts og andre oplysninger, som er vigtige, bør dobbelttjekkes. Wikipedia er især god til overblik over et emne, på linje med Den Store Danske og andre leksika på nettet. 
’Skolelever og studerende skal også altid være opmærksomme på, at Wikipedia som regel ikke er den primære kilde’, supplerer bibliotekar Vicki Kleist Lewis. 'Man kan sammenligne det med, at studerende ofte finder information i en bog og så bruger bogens litteraturhenvisninger til at finde de oprindelige oplysninger. Det skal man også gøre på Wikipedia.’
 

Fakta

Wikipedia er et af klodens 10 mest besøgte websites. Det er gratis og reklamefrit og skrevet af brugerne selv. Ved udgangen af 2012 indeholdt leksikonnet 30 millioner artikler skrevet på 286 forskellige sprog. Hver måned klikker en halv milliard mennesker ind på Wikipedia. Den danske Wikipedia har godt 213.000 artikler (januar 2016). De mest læste artikler på dansk er artiklerne om Danmark, 2. verdenskrig og København. Læs mere om Dansk Wikipedia.

Tilføj kommentar