Viden

Ingen Nobelpris i litteratur i år

Viden Af: Biblioteket 4. May 2018 0 kommentarer
Det Svenske Akademi, som bl.a. uddeler Nobelprisen, er ramt af en #MeToo-skandale.
Af bibliotekar Anette Thede
 

Ikke nok til at udpege en Nobelprisvinder

På nær et par gange under første og anden verdenskrig er det ikke sket før. Men det Svenske Akademi er i opløsning efter at en række prominente medlemmer har forladt deres poster. Så man har opgivet at uddele prisen i år. Mindst otte ud af atten medlemmer er væk. Det er ikke sket før, da akademiets medlemmer er valgt for livstid og udpeget af den svenske konge. Ifølge Berlingske Tidende betyder det, at der er for få medlemmer til at kunne udpege en Nobelprisvinder.
 

Kongen griber ind

Det har fået den svenske konge Carl Gustav XVI på banen. Ifølge DR er han nu ved at udarbejde nye vedtægter, så akademiet ikke bliver handlingslammet, når medlemmer melder sig ud.

Seksuelle krænkelser

Konflikten har baggrund i, at en mand - den såkaldte 'Kulturprofilen'  - efter sigende skulle have krænket 18 kvinder seksuelt. Han er gift med et af akademiets medlemmer, forfatteren Katarina Frostenson. Samtidig skulle hun have misbrugt sin position i akademiet til at bevilge penge til 'Kulturprofilens' kulturorganisation. De sager har splittet Det Svenske Akademi, og da en mistillidsafstemning faldt ud til Katarina Frostensons fordel, tog de tre medlemmer Klas Östergren, Kjell Espmark og Peter Englund deres gode tøj og meddelte den 7. april, at de forlod akademiet. I slutningen af april forlod også Sara Stridsberg akademiet.

Læs mere om den interne konflikt

Lån tidligere Nobelpristagere

Find bøger af akademi-medlemmerne her på siden.

Tilføj kommentar

Materialer: