’Vi er løver!’ vinder Nordisk råds børne- og ungdomslitteraturpris 2020

28.10.20
Den svenske forfatter Jens Mattsson og den finlandssvenske illustrator Jenny Lucander modtager prisen for et stærkt værk med et insisterende børneperspektiv i både tekst og billede.

’Vi är lajon!’ (På dansk: 'Vi er løver!') er en billedbog om sygdom og søskendekærlighed. To brødre leger, at de er farlige løver. Da storebroren bliver alvorligt syg af kræft, bliver han indlagt på sygehuset og mister sin løvepels. Det er svært at forstå for lillebroren, men de leger stadigvæk, at de er løver på hospitalets gange. Storebroren bliver træt og til slut ligger brødrene sammen i hospitalssengen, hvor storebror hvisker ”Vi er løver”.

Juryes motivation

Årets vinderbog står ubetinget på barnets side med et insisterende børneperspektiv i både tekst og billede. Legen har en helende effekt, når det allersværeste sker, når et lille barn får en dødelig sygdom. Fantasilegens savanne med sin levende, orange kulør trænger ind i den blodfattige sygehusverden. Den vilde leg rummer al den sorg og bekymring, som sygdommen udløser.

Billedperspektivet, de dekorative elementer og kolorismen går på en overbevisende måde i dialog med den nordiske billedbogstradition á la Ingrid Vang Nyman og Tove Jansson, men med sin helt egen og forbløffende originalitet i både perspektiv, streg, farvevalg og karakteropbygning. Teksten akkompagnerer stilrent med sit drevne jeg-perspektiv, som er farvet af legens storhed.

Skildringen af forældrenes omsorg og fortvivlelse er både værkets smertepunkt og hvilepunkt. Broderkærligheden og bogens modige slutning antyder, at der findes et nyt Nangijala. Dette dybt gribende værk udspringer af et nordisk samarbejde af den fineste slags og henvender sig til læsere i alle aldre.

Læs mere om værket 'Vi er løver' på Nordisk Samarbejdes hjemmeside her

Nordisk råds litteraturpris

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser: litteraturprisen, filmprisen, musikprisen, miljøprisen og børne- og ungdomslitteraturprisen. Priserne er hver på 350.000 danske kroner og uddeles i forbindelse med Nordisk Råds årlige session.

Selvom der kun kan være én vinder af prisen til børne- og ungdomslitteraturprisen, så er det altid et stærkt felt af nominerede værker, som er værd at fordybe sig i.

Se hvem der var nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2020 her

Oprindeligt skrevet af lineh, Aalborg Bibliotekerne.