Mikkel Jønsson - Lokalbogdag 2019

Lørdag 2. februar

10:00 - 16:00

Espergærde

For voksne

Fri entré. Tilmelding på billetten.dk eller på biblioteket

Lokal Bogdag 2019

for voksne
På Lokal Bogdag kan du møde 11 aktuelle lokale forfattere i samtaler, interviews, udstilling og oplæsning.

Program:

Kl. 10.00-10.05 Kulturudvalgsformand Henrik Møller byder velkommen
Præsentation af konferencier: Ida-Marie Rendtorff
Kl. 10.05-10.50

Lokal litteratur og Trap Danmark
Samtale mellem prof. Johs. Nørregaard Frandsen, Syddansk Universitet, og bibliotekschef Søren Mørk Petersen

Kl. 10.30-11.00 Anne-Marie Steen Petersen viser rundt i udstillingen i forhallen ’Helsingør – tegnet’
Kl. 11.00-11.45

Historiens tag i Helsingør
Samtale mellem Birgitte Jørkov, Martin Davidsen og Margrethe Tjalve
Moderator: Christian Holm Donatzky

Kl. 12.00-13.00

Lokale forfattere læser højt i Oplæsningscaféen

Caféen i Spisesalen er åben

Kl. 13.00-13.45

Ondskab i fantasi og virkelighed
Samtale mellem Stine Bolther og Kim Juul
Moderator: Olav Hergel

Kl. 14.00-14.30

Den store verden set fra andedammen
Janne Teller præsenterer sin bog ’At gå nøgen’

Kl. 14.30-14.45

Michael Ford præsenterer sin KOMA-serie

Kl. 15.00-15.30 Anne-Marie Steen Petersen viser rundt i udstillingen i forhallen ’Helsingør – tegnet’
Kl. 15.00-15.45

Derfor er naboen utro
Samtale mellem Mikkel Jønsson, Rolf Lund og Christiane Meulengracht
Moderator: Gro Frank Rasmussen

Kl. 16.00  Afslutning – tak for i dag

Oplæsningscafeen:

Kl. 12.00-12.10              Kim Juul læser højt fra ’På et lodret skråplan’
Kl. 12.15-12.25              Mikkel Jønsson læser højt fra ’Trekant’
Kl. 12.30-12.40              Margrete Tjalve læser højt fra ’Iseskrog’
Kl. 12.45-12.55              Michael Ford læser højt fra ’Jerusalem’

 

Pressemeddelelse:

Lokale forfattere bringer utroskab og ondskab til Helsingør:

Helsingør - tegnet

Allerede i forhallen møder du en række stemningsfulde tegninger fra Anne-Marie Steen Petersens pen. Det er tegninger fra forskellige steder i Helsingør kommune i bladtegnerens enkle, men geniale streg. Anne-Marie Steen Petersen viser rundt i udstillingen og fortæller om sin bog kl. 10.30 – 11 og igen kl. 15-15.30.

Lokal Bogdag trapper op

Dagen begynder kl. 10 i bibliotekets Blå Zone med åbningstale ved kulturudvalgsformand Henrik Møller, mens Ida-Marie Rendtorff, der selv er lokal forfatter og litteraturhistoriker, introduceres som dagens konferencier. Ordet går straks videre til Johs. Nørregård Frandsen, der er professor ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet og en af de mange fageksperter bag den nye 6. udgave af ’Trap Danmark’. Han vil, i samtale med bibliotekschef Søren Mørk Petersen, fortælle om arbejdet med litteraturen set med lokalt perspektiv i det store, topografiske værk.

Historiens tag i Helsingør

Kl. 11-11.45 kan du møde forfatterne Birgitte Jørkov, Margrethe Tjalve og Martin Davidsen i samtale med cand. mag. Christian Holm Donatzky. De tre forfattere er aktuelle med tre historiske romaner. Birgitte Jørkov og Margrethe Tjalve om to af historiens medfølgende ægtefæller, henholdsvis Sofie Krummedigesdatter, gift med Eske Bille, lensmand i Bergen i starten af 1500-tallet, og Gertrud Rask gift med Hans Egede, missionær i Grønland i 1700-tallet, mens Martin Davidsen skriver om soldaten Tobias Rens i 1600-tallets København.
Læs mere om Birgitte Jørkov, Margrethe Tjalve og Martin Davidsen.

Oplæsninger i caféen

Mellem kl. 12 og 13 læser fire forfattere Kim Juul, Mikkel Jønsson, Margrethe Tjalve og Michael Ford højt af deres værker i Oplæsningscaféen.

Ondskab i fantasi og virkelighed

Stine Bolther har skrevet bogen ’De 7 dødssynder – retsmedicineren og efterforskeren om hvorfor ondskab findes i os alle’, og Kim Juul  er forfatter til krimierne om Lars Norholm, senest ’På et lodret skråplan’. De to mødes fra kl. 13-13.45 i en samtale om ondskab med journalist Olav Hergel, der selv har beskæftiget sig med kriminalitet og spænding både i fagbøger og spændingsromaner.

Den store verden set fra andedammen

Forfatteren Janne Teller, der har boet og arbejdet mange steder i verden og nu bor i Helsingør, er aktuel med bogen ’At gå nøgen – enogtyve essays om kunst, fremmedhed og forsøget på at være menneske’.
Fra kl. 14-14.30 vil Janne Teller fortælle om sit arbejde med store filosofiske emner som fremmedhed, forankring, tilhørsforhold og nationalisme. Hvordan får vi en global, multikulturel og i stigende grad virtuel verden til at fungere?
Også forfatteren Michael Ford, der har boet i flere lande og er mag. art. i engelsk litteratur, skriver om de store linjer. Hans aktuelle roman ’Koma – Jerusalem’ er 3. bind i serien om konfliktmægleren John Doe, der rejser verden rundt. Mød Michael Ford kl. 14.30-14.45, hvor han præsenterer sin kontrafaktiske roman.

Derfor er naboen utro

Mikkel Jønsson debuterede i 2017 med samtidsromanen ’Udspring’ og var hurtig med efterfølgeren ’Trekant’, som kom i 2018. Han skriver om et parforhold, der har mistet gnisten og har erstattet nærværet med Ironman og kollegaflirt.
Også Rolf Lund lader i sin første roman ’Intet tilgivet’ sine hovedpersoner lege med tanken om utroskab. Romanen handler om ugerne op til rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69 og udkom i 2018.
Parterapeuten Christiane Meulengracht udgav i 2016 bogen ’Kærlighed med vilje – sådan fornyer du nærværet, lysten og intimiteten’. De tre lokale forfattere kommer med deres bud på det bedste samlivsmønster, når de mødes kl. 15-15.45 i dagens sidste samtale på scenen, med litteraturkonsulent Gro Frank Rasmussen som moderator.
Læs mere om Mikkel Jønsson, Rolf Lund og Christiane Meulengrath.
 

Hvad sker der ellers på dagen?

Du kan få en snak med de lokale forfattere, som du måske er nabo til, eller du kan købe deres bøger og få dem signeret. Arnold Busck står for bogsalget. Du kan også løse bibliotekets quiz, mens du nyder en god kop kaffe eller te fra Café Nissen. I bibliotekets sal er der dækket op med hyggelige langborde, og du kan købe smørrebrød fra Café Kaffeblomst - Espergærde Centret giver et glas vin eller øl til maden. Alt i alt er der lagt op til en oplevelsesrig dag i litteraturens tegn.

 

 

Tilføj kommentar

Materialer: