Birgitte Jørkov anbefaler
Vi har spurgt vores lokale forfattere, hvilken bog de anbefaler læserne til sommerens rolige stunder. Læs med og få også et indblik i, hvilke nye projekter vores lokale forfattere arbejder på.
Af Biblioteket
Om forfatteren
Birgitte Jørkov har skrevet en lang række historiske romaner – en del af dem krimier med Helsingør som omdrejningspunkt. Hendes seneste udgivelse er ’Magt over ret’ om Eline Ølkone, der ved et tilfælde bliver venner med karmelitermunken Poul Helgesen. De har det tilfælles, at de forarges over at den der har magten, også kan bestemme hvad der er retfærdigt.
Hvilken forfatter og bog vil du anbefale?
Faktisk vil jeg anbefale to – den ene er Thomas Bredsdorffs ’Lykkeligt nær’, som har undertitlen: ’En oldings optegnelser’ og det er lige netop det den er.
Jeg er selv godt på vej mod enden. Det har jeg været siden jeg blev født, men i disse år er jeg begyndt at bemærke det. Det er opløftende at læse et klogt menneskes overvejelser om det emne.
Hun er en klog kvinde med sans for andre mennesker og forståelse for politik. Derfor lykkedes det hende at blive Danmarks regent. Da hun som kvinde ikke kan blive konge eller regerende dronning, udnævner hun sig selv til ”fuldmægtig frue og husbond og det ganske rige Danmarks formynder”. Og så skaber hun Kalmarunionen hvor Norge, Sverige og Danmark samles under hendes styre.
Det er først og fremmest en godt skrevet roman, og så elsker jeg romaner der udfolder kvindemagt. Den er der – endnu - alt for lidt af i litteraturen.
Godt skrevne romaner er altid inspirerende. Gid jeg kunne skrive lige så godt.
Arbejder du på en ny bog?
Min næste roman ligger i disse dage hos min redaktør, og jeg venter blot på hendes forslag til finpudsning.
Romanen handler om Anne Meinstrup, godsejer, lensmand, hofmesterinde og enlig mor. Hun blev født omkring 1475 og blev myrdet på torvet i Ringsted 1535. Anne Meinstrup har levet, og jeg har skrevet hendes historie ud fra historiske kilder, men der er også meget digt i historien. Jeg har været nødt til at opfinde en hel del, men sådan at det kunne være sådan det skete for hende.
Anne Meinstrup blev hofmesterinde hos dronning Elisabeth, gift med Christian II, så hun bliver førstehåndsvidne til de dramatiske begivenheder i hendes tid.
Hele historien er selvfølgelig skrevet ud fra en kvindes synsvinkel.