10 bøger om normbrydere og homoseksualitet gennem historien
I disse år kan man boltre sig i saftige nyskrevne romaner, hvor moderne menneskers forhold til seksualitet og køn udforskes, men at mennesker af samme køn har elsket hinanden og levet i parforhold, er ikke noget nyt fænomen. Læs og bliv klogere på dansk LGBT+-historie.
Af Laura H.
Kærlighed til kvinder
I bogen De nye kvinder – Kærlighed og queers 1870-1920 udfolder historiker Rikke Andreassen den forunderlige fortælling om en række kvinder, som levede helt forskellige liv, men alle havde det tilfælles at de var i forhold med andre kvinder. Selvom omverdenen ydede modstand mod kvinderne, kom denne modstand ofte af livsvilkår som fattigdom og samfundets generelle syn på kvinder, og ikke kun som direkte svar på at kvinderne levede som lesbiske.
Merete Pryds Helle har bidraget til bogen med et fiktionsspor som levendegør historien, med den virkelige fortælling om Jonna som forelsker sig i ”det offentlige fruentimmer” Augusta.
Hvis du er nysgerrig på at høre mere om kvindernes historie, kan du opleve Merete Pryds Helle og Rikke Andreassen i samtale på Biblioteket Kulturværftet den 26. august kl 17.30. Billetter koster 50 kr – find link til arrangementet nederst i artiklen.
Dansk homohistorie i fiktion og fakta
Vil du blive klogere på dansk LGBT+-historie, finder du herunder ti bøger som alle griber tilbage i tiden. Fra den rigt illustrerede Bøssernes Danmarkshistorie af Lars Henriksen og Chantal al Arab, til Dengang jeg var pige af Knud Petersen - en førstehåndsberetning om om at leve som homoseksuel mand eller ”hanpige” i 1910-1920'ernes København.
Endelig kan du dykke ned i romaner om at leve som homoseksuel som enten er skrevet i, eller skildrer perioden fra 1870-1920. Emmy Carell chokerede offentligheden med sine beskrivelser af lesbiske forhold i romanen Kan mænd undværes? fra 1921, og det samme gjorde Vilhemine Zahle allerede i 1890 med Vildsomme Veje.
Hos Herman Bang er det homoseksuelle begær i Mikaël blot antydet, da eksplicitte skildringer af homoseksualitet mellem mænd kunne få fatale konsekvenser. Derimod kan nulevende forfattere give fortiden en stemme, som Rakel Haslund-Gjerrild gør det i Adam i Paradis, som handler om kunstneren Kristian Zartmann, og hans længsler efter smukke mænd.