Anja Klemp Vilgaard Foto: Simon Klein-Knudsen
Anja Klemp Vilgaard Foto: Simon Klein-Knudsen

Fem stjerner til ’umulig’ Kronborg-bog

07.09.20
Det er en anderledes Kronborg-bog, der netop har ramt boghandlernes og bibliotekernes hylder.

En bog, der tager læseren med ind bag facaden, lader slottets mennesker vise det frem og dermed sætter fokus på de hverdagsskæbner, der også har formet historien.

Berlingskes anmelder, Søren Schauser, sparede ikke på superlativerne, da han gav den seneste bog om Kronborg ’Kronborg bag facaden’ hele fem stjerner.

”Vellykket ny bog sammenfletter 500 års skæbnefortællinger fra Kronborg”. ”Historiefortælling og portræt af en arbejdsplads i overraskende effektiv forening” og ”Fem salutskud til umulig bog om Kronborg,” flød det fra hans pen hen over tre storslåede avissider med billeder fra bogen. Den lokalt arbejdende forfatter, Anja Klemp Vilgaard, fortæller, at hun mærkede både lettelsen og smilet brede sig, da hun så anmeldelsen.

Stenmurer i Dansesalen på Kronborg

I to år havde hun og fotograf Anders Espersen Marlow fulgt i hælene på Kronborgs håndværkere, rengøringsfolk, betjente og viceværter for at dokumentere hverdagen på slottet. For at tegne portrætter af de helt almindelige mennesker, der dagligt låner deres ’varme hænder’ til bygningerne – og som efter forfatterens mening har meget til fælles med de slaver, soldater, fængslede dronninger, berømte astronomer og adelige forgangsmænd, der også har haft deres gang der. 

Humlebi ved et tilfælde

”Det var faktisk lidt af et tilfælde, der gav mig den kobling mellem fortiden og nutiden, der fik Berlingskes anmelder til at kalde vores bog for ’formidlingens svar på humlebien’ og undre sig over, at den overhovedet kunne flyve,” siger Anja Klemp Vilgaard og trækker lidt på smilebåndet.

Heidi maler på Kronborg

Det var nemlig et interview med Kronborgs lokale maler Heidi Boysen, der hele sit liv har gået i shorts og bukser og været lidt af det, nogle kalder en ’drengepige’, som fik hende til at tænke på slottets indespærrede dronning Caroline Mathilde. En kvinde, der i sin samtid var kendt - og berygtet - for at gå i herretøj og sidde overskrævs på hesten.

Fortællinger om ’Kronborg-familien’

”Ligesom Heidi havde hun været lidt på kant med det omkringliggende samfund, ligesom Heidi havde hun valgt ikke at følge konventionerne – og ligesom Heidi fik hun omverdenens kærlighed at føle. Måske nok lidt værre, men alligevel... der var helt klart nogle ligheder,” siger Anja Klemp Vilgaard og tilføjer, at det samme gjaldt mureren, eventmageren, stenhuggeren og viceværten – og at det var ”fuldstændig magisk, da det først fandt vej til papiret.”

Soldater i kanonsalut på Kronborg

Anja Klemp Vilgaard har ligesom de 28 nutidige og fortidige personer i bogen også sin dagligdag på Kronborg Slot, hvor hendes storytelling-bureau, Get Ajour, har ligget i en årrække. Derfor har hun ikke kunnet undgå at bemærke den lille, veltømrede ’Kronborg familie’, der færdes på arealerne i både dag-, aften- og nattetimerne. Mennesker, der i den grad elsker at gå på arbejde, holder af slottets historie og finder en stor mening i både deres håndværk og de opgaver, der bliver dem tildelt. Mennesker, som forfatteren nu har portrætteret og udødeliggjort i en bog, der altså er så anderledes, at den gør det umulige muligt.

Fotos fra Kronborg: Anders Espersen Marlow

Materialer