Find en bog med den rette sværhedsgrad
Lix-tal og let-tal, lydret, stjernebøger, læsestiger - vi kan godt forstå, hvis man som voksen til et barn der skal i gang med at læse på egen hånd, kan miste overblikket. Læs guiden og bliv klogere på hvordan du finder den rette begynder- og letlæsning til dit barn.
Af Biblioteket
Hvad bør du vide?
På Helsingør Kommunes Biblioteker vil du møde den tilgang, at læsning skal være lystbetonet. Derfor har vi som bibliotekarer det udgangspunkt, at vi ønsker at finde den rette bog til dit barn, baseret på deres interesser og erfaringer med at læse. Vi går typisk mere op i at vække nysgerrighed og gode læseoplevelser, end i bestemte lix-tal og klassetrin.
Vores bedste råd til at finde den rigtige bog til dit barn er derfor at have barnet med, så I sammen kan finde en bog der ikke er for svær og ikke for nem, men bare lige tilpas.
Spørgsmål I kan stille, for at finde den rigtige bog:
- Udenpå: Vækker forsiden interesse? Hvad står der om handlingen på bagsiden - lyder det spændende?
- Indeni: Er der mange ord på siden? Er der mange længere og svære ord? Er der billeder?
- Prøv at læse en side op - det må godt være lidt udfordrende, men ikke frustrerende svært. Ideelt set skal barnet kunne læse 90-95 % af tekstens ord.
Lix-tal
Lix står for læsbarhedsindex. Det laveste lix-tal er 3. Lix-tallet udregnes ud fra:
- Antal ord
- Antal hele sætninger
- Antal lange ord med over 7 bogstaver
En bog med mange ord, lange sætninger og mange lange ord vil derfor have et højt lix-tal. Lix-tallet tager ikke hensyn til billedstøtte, eller hvor mange gange det samme ord bliver gentaget. Lix-tallet er ikke optimalt og nuanceret nok under lix 10. Det vil derfor være bedst at rette sig efter let-tal ved de allerletteste bøger.
Let-tal
Let-tal står for læseegnethedstal. Det laveste let-tal er 4 og det højeste er 21.
Let-tallet udregnes ud fra:
- Antal ord
- Antal lange ord med over 6 bogstaver
- Antal ord i den længste sætning
- Syntaktiske træk (sætningsopbygning, negationer, forkortelser, førnutid, førdatid m.m.)
- Antal sider
- Billedstøtte
- Ordgentagelser
Let-tallet er særligt velegnet til de letteste bøger. Det er faktisk opfundet, fordi lix-tallet ikke er godt nok i forhold til de allerletteste bøger. To bøger med samme lix-tal kan f.eks. godt have to forskellige let-tal, fordi let-tallet tager mere hensyn til ordgentagelser, billedstøtte m.m.
Ifølge læsekonsulent Lis Pøhler, der har udviklet let-tallet, kan det kun anvendes til de letteste bøger. Samtidig er lix-tallet mest retvisende og nuanceret i forhold til længere tekster. Derfor er det bedre at bruge lix-tallet fra omtrent midten af 2. klasse. Lis Pøhler siger: hvis lix-tallet er under 10 – brug let-tallet. Hvis let-tallet er over 17 – brug lix-tallet.
Kilde: viden om let- og lix-tal er hentet fra en artikel fra laesesporet.dk skrevet af bibliotekar og cand. mag. Jeanette Becker fra Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne