Jeppe Bangsgaard
Jeppe Bangsgaard (f. 1982) er kulturjournalist, tidligere litteraturredaktør på Berlingske Tidende og forfatter. Han bor med sin familie i Snekkersten.
Af Cecilie
Har blandt andet skrevet:
Værksteder – at skrive i lys og mørke. – Grønningen 1, 2020.
I bogen møder Jeppe Bangsgaard og fotografen Asger Mortensen en række nordiske forfattere dér, hvor de skriver, dér hvor deres værker bliver til. I bogen medvirker Per Petterson, Sofi Oksanen, Au∂ur Ava Ólafsdóttir, Kjell Westö, Naja Marie Aidt, Lina Wolff, Helle Helle og Jón Kalman Stefánsson.
Hvad skriver du om?
Jeg skriver hovedsageligt om litteratur, men også andre kunstarter. Skabelsesprocessen, hvordan kunst bliver til, øjeblikket, hvor alt tilsyneladende opstår af intet, har altid fascineret mig, og i mit arbejde som kulturjournalist har jeg ofte søgt at nærme mig det.
’Værksteder – at skrive i lys og mørke’ har været mange år undervejs. I 2013 besøgte Asger Mortensen, bogens fotograf, og jeg første gang Per Petterson i hans norske skrivehytte. I udgangspunktet for at lave et avisinterview, men det stod hurtigt klart for os, at der var langt mere at hente her, så meget der fortjente at blive foldet ud på en helt anden måde, end det er muligt i en avis. Jeg tror, jeg havde 30 fyldte A4-ark med udskriften af vores samtale, som jeg ikke fik plads til.
Vi begyndte derfor at fantasere om, hvor vidunderligt det ville være at skrive en hel bog om, hvordan forfattere arbejder. Når der er gået så mange år, skyldes det blandt andet, at der kom nogle børn i vejen. Da vi endelig fik taget hul på projektet, var der ingen tvivl om, hvor vi skulle begynde: Vi pakkede bilen og kørte op til Per Petterson.
Hvad inspirerer dig?
At læse, særligt skønlitteratur, giver mig sproglig inspiration. Derfor prøver jeg også at skemalægge min læsning, så jeg får læst hver dag og ikke kommer til at forsvinde i sociale medier, mails og et uendeligt nyhedsflow. Men jeg indrømmer, at det ikke altid er helt nemt. Jeg har også digitale dokumenter, hvor jeg skriver op, hvilke bøger jeg har læst og hvornår. Det giver en tilfredsstillelse og fungerer næsten også som en dagbog, for ofte kan jeg huske, hvor jeg var, og hvad der optog mig, da jeg læste en bestemt bog. I hvert fald med de gode bøger.
Er jeg træt i hovedet eller kørt fast med det, jeg skriver på, hopper jeg i Øresund. Året rundt og i al slags vejr. Det giver mig energi til at skrive videre og får tingene til at falde på plads i hovedet.
Har du et lokalt yndlingssted?
Kongevasen, stranden ud for Snekkersten / Skotterup, er mit yndlingssted. Her går jeg dagligt ture, bader og leger med mine børn. De elsker den gamle pil, der er det perfekte klatretræ. Jeg kan især godt lide stranden uden for sæsonen, hvor man kan have den næsten for sig selv. En frostklar formiddag i januar, en tidlig julimorgen, inden turisterne er dukket op, eller en aften i november, hvor vinden rusker, bølgerne slår ind over kysten, og månen lyser stranden op.
Se flere lokale forfattere fra Helsingør kommune