Lust for Youth

12.06.20
Lust for Youth startede blandt vennerne i Göteborg, og er i dag et Københavnerband med det ene ben i USA.

af musikbibliotekar Daniel Bøtcher

Foto: Halfdan Venlov

Artiklen er lavet på bagrund af et interview med Lust for Youth sangeren Hannes Norrvide og guitaristen Malthe Fischer. Interviewet blev foretaget på Café Dyrehaven 12-08-2019, i København. 

Fra Sverige til Danmark

Daniel Bøtcher (DB): Hvordan startede Lust for Youth?

Hannes Norrvide (HN): Det startede omkring 2008, hvor jeg var flyttet fra Helsingborg hvor jeg er født, til Gøteborg. I starten lavede jeg musikken alene og det var mest ambient musik, men der var nogle numre der ikke passede ind der, nogle mere sangagtige skitser, der mindede lidt om postpunk. Jeg gjorde det mest for sjov og udvekslede min musik med venner. Vi byttede vores optagelser der var optaget og udgivet på kassettebånd. Der var på det tidspunkt ikke en plan med projektet. Der var et spillested der hed Utmarken, hvor man mødtes og spillede musik. En lille scene for eksperimenterende musik i Gøteborg, det udviklede sig med koncerter i Stockholm og senere København, hvor jeg blev venner med stifterne af det danske pladeselskab Posh Isolation. 

Fra lo-fi til pop produktion

DB: Hvordan kom Malthe Fischer ind i billedet?

HN: Efter noget tid hvor jeg havde lavet plader i hvad man kan kalde lo-fi produktioner, spurgte min ven Malthe Fischer om ikke det kunne være interessant at indspille musikken på en mere moderne måde, altså digitalt. Malthe havde erfaring fra sit tidligere pop band, Oh No Ono hvori han sang.

Malthe Fischer (MF): Jeg havde et studie ude på Fælledevej, som lå ret tæt på den gamle Posh Isolation butik i Blågårdsgade. Jeg spurgte om LFY ikke havde lyst til at komme forbi og prøve og indspille nogle sange. Det var i 2013.

DB: Har Lust for Youth altid været interesseret i poppen? Kan man ikke godt sige at I skilte jer ud på Københavns støj og punkscene?

HN: Jeg ved ikke om man kan kalde det pop, jeg syntes, at det var pop dengang, der var to, tre toner der blev spillet efter hinanden og trommelyde. Det var ikke kun distortion og feedback.

DB: På pladen International fra 2014 hvor Malthe Fischer er med som bandmedlem, synes jeg at man kan kalde musikken for popmusik.

MF: På en måde kan man også sige at det er to forskellige bands.

HN: Alle de tidligere udgivelser var indspillet på kassettebånd, lag på lag æstetikken og på International brugte vi computeren. Kassettebåndoptagerne var gode til at starte på, hvis man ikke har så mange penge, man kan finde optagere på loppemarkeder til billige priser. International er den første plade der er skrevet som en gruppe. 

MF: I mit forrige band Oh No Ono, var jeg primært sanger og sangskriver, så LFY pladen International er den første som jeg selv mixede. Så Lust for Youth var min producerdebut.

Weltsmerz og melankoli

DB: Det slår mig at Lust for Youth altid i sit lydbillede og tekstunivers har kredset om de melankolske følelser, den fortabte kærlighed, den fortabte ungdom, er det rigtigt?

HN: Jeg synes ikke vi er melankolske som personer, men det er den lyd vi vil have, det må godt være clubbie og samtidig have nogle undertoner af noget andet.

MF: Der skal være noget der gør lidt ondt i hjertet, samtidig med at det er dansabelt. Vi snakker ikke så meget om hvad vi gør når vi optager, vi vælger mere ud fra hvad vi godt kan lide. Vi arbejder meget på at lave den instrumentale del først og så lytter vi igen efter et par dage og vurderer om det kan bruges sammen med en tekst.

HN: Navnet Lust for Youth har også en melankolsk klang, da det kan ses som savnet efter sin egen ungdom.

MF: Men jo mere musik man laver, desto mindre betyder navnet, det er bare et navn og et brand.

Den nye Lust for Youth plade

DB: På jeres nye plade, der bare hedder Lust for Youth, bliver man præsentere for en moden sanger og emner der vidner om refleksion over tiden. Sangen New Balance point virker som en personlig sang.

MF: Det er mest mig der skriver sangteksterne, og de er inspireret af Hannes og andre af mine venner. Der er nogle alvorlige ting der bliver berørt, men der er også altid humor til at bløde det op. Det er er ikke en konkret person det handler, nærmere en best of the worst fra ens omgangskreds.

HN: Jeg tror at det bliver anstrengende kun at høre på sange, der kun bruger den løftede pegefinger, med jokes kan man tage det lidt mere ind, det er ikke så alvorligt. Men det giver stof til eftertanke.

DB: Sangen Great Concerns, lyder i mine ører som en politisk sang, da den kommer med et opråb til lytteren omkring klimaet og den forestående katastrofe.

HN: Ja det er rigtigt, det er jo ret tilstedeværende, all over, man kan ikke undgå at høre om det eller tænke på det.

MF: Den var lidt for cute i starten, det var spansk guitar og bongotrommer. Den fungerede og fungerede ikke på samme tid. Den havde brug for noget der gjorde den lidt mere dark. En bas der spiller noget der normalt ville være spillet på guitar. Pianodelen i starten af nummeret, er lidt som hvis man ser en film og skal fortælle noget generelt og så zoomer ind på det der er den egentlige handling. Når man skriver en popsang er det vigtigt at man har en god tekstlinje at bygge sangen op omkring, It Hurts My Eyes var en interessant sætning, der var der før resten af sangen. 

På tourné i EU og USA

DB: Hvordan med de mange verdensturnéer?

HN: Der var sådan en langsom fade up, man tænker ikke så meget over det når det sker. Man får venner rundt omkring i Europa og USA. De sætter shows op for en og man gør det samme for dem. Det blev nemmere at komme til at spille i USA efter at vi udkom på det amerikanske selskab Sacred Bones, der også udgiver David Lynch.

MF: Hele september er vi i Europa og det meste af oktober er vi i USA. Vi rejeser meget med tog da det er mere klimavenligt, men er selvfølgelig nødt til at tage fly til steder som USA.

HN: Vi tager toget ganske meget, men det er også dyrt, så i USA rejser vi med bil. Det har også noget at gøre med deres infrastruktur, der er baseret på bilkørsel.

MF: Det er vigtigt at vi tager på tourné, vi lever af det. Selvom der er mange der lytter på vores musik, betaler de jo ikke for den. Man er nødt til at tournurer.

HN: Det er også sjovt og fedt, der er folk på den anden side af kloden der har lyttet på vores musik i mange år.

Lust for Youth spiller koncert på Vega den 05-10 kl. 21.00. Billetterne er sat til salg. Lust for Youths nye syvende studieplade kan lånes på biblioteket både som lp og cd.

Denne artikel var Månedens Musik, september 2019.

Flere musikartikler af Daniel Bøtcher

Tags