Foto af Kulturvæftet lyst op i Ukraines flags farver fra den 1. marts 2022
Helsingør tændte lys for Ukraine 1. marts 2022. 200 deltog i et minuts stilhed med efterfølgende fællessang og tale af Benedikte Kiær. Foto: Torben Sørensen/KALABAS

Krigen i Ukraine

12.05.22
Her får du hjælp til at finde hoved og hale i mængden af nyheder om krigen Ukraine

Hvem har gjort hvad hvornår?

Jyllands-Posten har en tidslinje over begivenheder i månederne op til krigsudbruddet og Faktalink har tidslinje fra feb. 2022 og fremad. 

Få det helt store overblik fra 1991-2022 ved at læse artiklen på danmarkshistorien.dk om, hvordan krigene på Balkan og krigen i Ukraine har både ligheder og forskelle. 

Ukraines historie

lex.dk kan du få et overblik over Ukraines historie og geografi, men du kan også dykke ned i emner som sundhedsforhold, økonomi, kunst og litteratur for at få en større forståelse for landet som helhed, og måske forstå den aktuelle situation bedre.

Du kan også bruge Faktalink, som løbende opdaterer tekster om krigen mellem Ukraine og Rusland. Brug dit bibliotekslogin for at få adgang.

Lån og læs bøger

Du kan fordybe dig i Ukraines historie i bibliotekets fagbøger. Her finder du både stort og småt om Ukraine. Du kan finde bøger om Tjernobylkatastrofen, personlige beretninger om besættelsen af landet eller situationen efter annekteringen af Krim-halvøen.

I romaner kan du møde Ukraine på en mere nær og anderledes måde end gennem fagbøgerne. Læs bibliotekets romaner om Ukraine og af ukrainske forfattere.

Aviser både online online og fysisk

Du kan følge med i nyhederne i danske aviser på biblioteket, hvor vi har alle de landsdækkende aviser. Hvis du vil følge med online kan du hjemmefra læse avisartikler fra i år om krigen i Ukraine ved at tjekke denne liste fra bibliotekets katalog. Brug blot dit bibliotekslogin for at få adgang.

Du kan læse dagens udenlandske aviser via ”Dit digitale bibliotek” på PressReader, her bruger du også dit bibliotekslogin for at få adgang. Her kan man søge på artikler om krigen i Ukraine, men også søge på enkelte aviser som for eksempel dagens udgave af The Guardian.

Materialer