""

Årets mest læste 2020: Helsingør elsker Delia Owens og Stine Pilgaard

16.12.20
”Hvor flodkrebsene synger” af Delia Owens er årets mest læste bog, mens den mest efterspurgte danske roman er Stine Pilgaards ”Meter i sekundet”. Bøger om svigtede børn optager også mange.

Af  Helsingør Kommunes Biblioteker.

Der er over 7.000 kilometer fra Helsingør til Asheville, North Carolina. Og så foregår handlingen for omtrent syv årtier siden ved byen i marsklandet midt mellem Washington og Miami.

Årets mest udlånte bog på bibliotekerne er ”Hvor flodkrebsene synger,” der er den 71-årige zoolog Delia Owens debut. Over 500 helsingoranere lånte romanen, der ligger solidt på førstepladsen over årets mest læste bøger.

Kya fanget i sumpen

”Uforglemmelig og bittersød” kaldte Litteratursiden fortællingen om den 10-årig pige Kya, der i flere år skal overleve alene i North Carolinas sumpe. Romanen fik fine anmeldelser, og der var så stor efterspørgsel, at biblioteket måtte købe ekstraordinært mange bøger ind, så der var nok til sommerens ferielån. ”Hvor flodkrebsene synger” har ligget på New York Times bestsellerliste i to år, og handlingen skal i øvrigt filmatiseres med Daisy Edgar-Jones, der er kendt fra tv-serien ”Normale mennesker,” i hovedrollen.

Jyske økolærere er hotte

Den meste efterspurgte danske roman i 2020 er Stine Pilgaards ”Meter i sekundet,” hvor hovedpersonens kæreste får arbejde som underviser på en vestjysk højskole. Hun rejser fra storbyens upersonlige travlhed til en gruppe overglade økolærere, der brænder for fællessang og lokalsamfund.

Bogen går som varmt brød, og både mænd, unge kvinder og mere modne kvindelige læsere er vilde med dens syrede humor. ”Meter i sekundet” har ligget på bibliotekernes top ti stort set fra udgivelsesdatoen i maj indtil november og er den ottende mest lånte bog i år.

Årets tema: svigtede børn

Et såkaldt glædesægteskab er et ægteskab, hvor en imam vier en mand til en lille pige for blot nogle få timer. Sara Omars ”Skyggedanseren” er en selvstændig fortsættelse af ”Dødevaskeren”. Begge populære titler handler om den dansk-kurdiske pige Frmesk, der udsættes for social kontrol og overgreb i Kurdistan og Danmark.

”Skyggedanseren” er årets tredje mest lånte bog, men det er ikke bare Helsingør, der har taget romanen til sig. ”Skyggedanseren” modtog også boghandlernes pris De Gyldne Laurbær.

Grønlandske skæbner i Humlebæk

Over 300 lånte Iben Mondrups roman ”Tabita”. Her bliver to beskidte og sultne grønlandske børn adopteret af en dansk familie og omplantet til Humlebæk. Det syddanske ægtepar handler i den bedste mening, men børnene tvinges til at glemme alt om deres biologiske mor og Grønland, til at tale dansk og til at adoptere dansk middelklassekultur.

Fordoblet udlån

Da biblioteket lukkede i marts, eksploderede brugen af e-bøger og netlydbøger. I maj 2020 blev månedens udlån via eReolen fordoblet i forhold til året før, og knap 3000 helsingoranere hørte en lydbog eller læste en e-bog den måned. Biblioteket forhøjede i marts brugernes kvote for lån på eReolen til ti e-bøger og ti netlydbøger om måneden.

Fra verdens farligste dyr til Gummi Tarzan og Pippi

Børnene tog i den grad e-bøgerne og de digitale lydbøger til sig i år. Faktisk var Anders Matthesens børnebog "Ternet Ninja" den allermest efterspurgte e-bog på tværs af aldersgrupper. I øvrigt var dyr i alle størrelser og farligheder voldsomt populære som både e-bog og netlydbog i år. Derudover lyttede børnene til klassikere som Gummi Tarzan, Pippi Langstrømpe og Orla Frøsnapper.

Top fem: Mest læste bøger i 2020

1: Delia Owens: Hvor flodkrebsene synger
2: Sara Blædel: Pigen under træet
3: Sara Omar: Skyggedanseren
4: Lucinda Riley: Sommerfugleværelset
5: Iben Mondrup: Tabita

*Mest lånte fysiske voksenbøger til og med 25. november.

Delia Owens - foto: Dawn Marie Tucker
Stine Pilgaard - foto: Astrid Dalum

Materialer