Foto af John Irving
John Irving. Foto: Kulturværftet

John Irving

21.09.20
Biseksualitet var hovedtemaet, da John Irving besøgte Kulturværftet i november 2012.

Forelsket i en 'forkert' person

Køn og seksualitet i et bornert og moralsk USA og en hyldest til seksualitetens diversitet. Det er den underliggende tendens i den amerikanske stjerneforfatters mange murstensromaner. Da Irving var i Helsingør havde han netop udsendt romanen ’I én person’, hvor teenageren Billy netop leder efter viden om at være forelsket i ’en forkert person’. I samtalen kom Irving ind på sit hjemland, USA, hvor han proklamerede: ”Det er gået tilbage for os. Der var håb for en overvejende tolerance tilbage i 60erne og 70erne, men det er gået den forkerte vej på det seneste,” sagde han. I protest mod præsident Trumps politik fik John Irving delt statsborgerskab i 2019, så han både er statsborger i USA og i Canada.

Ordblind

Som barn havde Irving det svært i skolen, og han var ordblind. Det var først, da han som teenager begyndte at gå til brydning, at han fik knækket lektiekoden. Brydningen gav ham selvtillid og lærte ham, at han skulle kæmpe for at opnå resultater. ”Jeg tror, at mine erfaringer med brydning har været uvurderlige for min karriere som forfatter. I brydning skal du træne det samme igen og igen, indtil du kan det på rygraden. Sådan er det også at skrive romaner. Det er genskrivning på genskrivning. En mental brydekamp, kan du kalde det!”, sagde han i 2010 til Ekstra Bladet.

Også på film

John Irving bliver læst i hele verden. Lån John Irvings romaner.  I 1980 modtog han den amerikanske bogpris The National Book Award for gennembrudsromanen ’Verden ifølge Garp’. Den og flere andre af hans romaner er siden blevet filmatiseret, og i 2000 vandt han en Oscar for bedste manuskript til Æblemostreglementet. Bestil filmene bygget på Irvings romaner via Bibliotek.dk.

Materialer