Foto af Jan Guillou
Jan Guillou. Foto: Modtryk

Jan Guillou

21.09.20
Det svenske forfatterfyrtårn Jan Guillou gæstede Kulturværftet i 2014 som led i initiativet International Forfatterscene.

Jan Guillou fortalte om ’Dandy’, som er andet bind i romanserien Det store århundrede.
 

Fra ond kostskole til epos om det tyvende århundrede

Jan Guillou er især kendt for sine tre romanserier: Om agenten Coq Rouge, Tempelridderen Arn og ti-bindsværket Det store århundrede. Han slog igennem med den barske ’Ondskaben’, der bygger på hans egne oplevelser som kostskoleelev. ”Den jeg gik på var den fysisk mest brutale. Vi betragtede andre kostskoler som lavere. Lidt blødere personer. Hvorimod vi var de stærke. Vi kunne tåle tæsk,” har han siden fortalt.

Hamilton holder

Agentserien om Coq Rouge – den venstreorienterede svenske adelige undercoveragent Hamilton – havde en fænomenal evne til at matche aktuelle politiske sager, da romanerne udkom i 1980’erne. Men de er stadig værd at læse og bliver jævnligt genudgivet. Læs serien om Hamilton.

Middelalderromaner

Omkring årtusindskiftet kastede Guillou sig over den nordiske middelalder og tempelridderne. Med Arn-serien viser han, at Norden altid har været multietnisk, og han problematiserer iflg. Forfatterweb myten om en blond vikingekultur. Med sine storslåede slagscener og historiske referencer fik serien mange mænd til at læse skønlitteratur. Læs serien om Arn.

Det store århundrede

Netop i dette efterår bliver der bundet en sløjfe på sagaen om det tyvende århundrede. Omkring år 1900 rejser de tre norske brødre Lauritz, Oscar og Sverre til Tyskland for at uddanne sig til ingeniører. De og deres efterfølgende familier er rammen, hvor vi kommer vidt omkring i det tyvende århundredes historie. Første verdenskrigs skyttegrave, anden verdenskrig i Tyskland og i Sverige, hvor familien både rummer nazister og kommunister, og ’oversete’ konflikter som slagtningen af civilbefolkningen i Østafrika er nogle af temaerne i serien. I de senere bind når en af hovedpersonerne, som måske er Guillous alter ego, at gøre op med machokulturen og erkende, at der er behov for ligestilling mellem kønnene. Læs serien om Det store århundrede. Seriens afsluttende bind ’Enden på historien’ udkommer i oktober 2020, og du kan godt reservere den nu her på hjemmesiden.


 Læs mere om Jan Guillou på Forfatterweb

Materialer