Billede til artikel

Noget med dyr

Af Ian
01.07.21
Her kommer tre anbefalinger af gode tegneserier - i denne omgang mest til voksne - men større børn kan sagtens læse med. Læg mærke til at nogle albums kun er på engelsk.

Mouse Guard / MuseGarden

Mus er små og der er mange farer i verdenen. Derfor sikrer Musegarden at der er fred i Territorierne og efter Vinterkrigen mod væslerne i 1149 er man næsten i mål, musegarden er ikke længere soldater men spejdere og livvagter der hjælper vejfarende med at nå sikkert fra landsby til landsby.

En eftersøgning af en kornsælger udvikler sig i en farlig retning for musegarderne Saxon, Kenzie og den unge rekrut Lieam, da det viser sig at kornsælgeren var i besiddelse af fortrolige oplysninger.
Sporerne fører til byen Barkstone og en hemmelig gruppe kendt som Øksen.
Øksen og dens leder, kendt som Den Sorte Økse ønsker at udslette Musegarden og regere alle museterritorierne og de har en hær at gøre det med.

Det ser sort ud for garden, med få venner og forrædere i blandt dem er fremtiden usikker, men som Kenzie siger: ”Det betyder ikke noget, hvad man kæmper imod, men hvad man kæmper for!”.   

I Mouse Guard er musene ikke gjort menneskelignende rent fysisk som man ser det i andre serier, men kun i intellekt. De har et komplet samfund i ministørrelse med at hvad dertil følger af udfordringer. Serien gør meget brug af dæmpede jordfarver og farvede sillouetbaggrunde og generelt passer tegnestilen bare virkelig godt til historien. Der gøres en hel del ud af ekstra materialet i form af kort, oversigter og andre finurligheder der pirrer nysgerrigheden

Jeg har selv Mouse Guard stående derhjemme og vil til enhver tid anbefale den.

Mouse Guard/MuseGarden er skabt af David Petersen der, på trods af efternavnet, ikke er dansk. Han har vundet flere Eisner-priser for serien og udvidet universet med bl.a. bræt- og rollespil. Du finder hans hjemmeside her og Instagram her.

På dansk er kun udkommet MuseGarden: Den sorte økse, men på engelsk er udkommet en del mere.

Blacksad

John Blacksad er en hårdkogt men desillusioneret privatdetektiv i en 50’er/film noir-inspireret udgave af New York.

Historien er i bund og grund den samme som vi har set i mange detektivfilm:
Blacksad tilkaldes af politiet til en celeber mordsag, en skuespillerinde som han har haft et forhold til mange år forinden.
Selvfølgelig får han besked på at holde snuden for sig selv og selvfølgelig gør han ikke det!

Motiveret af hævntørst og en gammel kærlighed der ikke er helt så rusten enddda, går Blacksad i gang med at undersøge sagen, men når man står uden spor er der kun et sted at starte: den kriminelle underverden.

Det viser sig hurtigt at sagen er mere kompliceret end som så, og det medfører bl.a. øretæver til Blacksad, søgen efter ekskærestens elsker, flere mord og tråde til toppen af samfundet, urørligt som det er i den slags historier.

Seriens twist er at alle personer er dyr. Blacksad er en sort kat, politikommisæren er en Schæferhund og håndlangerne er en rotter eller forskellige krybdyr. Dermed udnyttes vores forudindtagethed i forhold til hvilke karaktertræk vi tillægger forskellige dyr.

Blacksad er bundsolid underholdning af høj kvalitet, både hvad angår historien og tegningerne og serien har, helt fortjent, vundet flere store priser. Så spørg bibliotekaren hvor du finder Blacksad eller reserver den og vent i spænding, den er dét værd.

Blacksad er skrevet af Juan Díaz Canales og tegnet af Juanjo Guarnido og på dansk er udkommet 5 bind, med et sjette på vej. Hvert bind er en afrundet historie.

Juan Diaz Canales er desuden blevet valgt af boet efter Hugo Pratt til at skrive nye albums i Corto Maltese serien.
Du kan følge Juanjo Guardino og hans arbejde med, bl.a. Blacksad på hans Instagram.

 

Sweet Tooth

Begge har tidligere arbejdet på bladet Spirou der har givet mange unge tegneserieskabere en chance for at vise sig frem og dermed skabt grobund for samarbejder der har kastet en masse gode serier af sig.

Vehlmann har udover Alene, bl.a skrevet detektivserien Green Manor og 5 bind af Splint og Co.

Gazzotti har bl.a. tegnet Den lille Splint med Tome og Janry og Soda med Tome.


På dansk er der udkommet 11 bind af Alene og serien blev i 2017 omsat til en live-action spillefilm med den engelske titel Alone.