Digital eller fysisk læsning til børn?

04.06.20
Hvornår skal man bruge papirbogen, og hvornår er det ok at læse på i-padden?

Amanda Sandegaard - Lingvist og litterat
specialiseret i børns sprog og litteratur

 

PAPIRBOGEN

1. Uforstyrret læsestund


Papirbogen giver gode rammer for fordybelse, fordi den som udgangspunkt kun kan bruges til læsning. Her er ingen distraktioner i form af apps, beskeder og lignende, der popper op. Det kan du udnytte til at skabe en uforstyrret hyggestund med læsning. I kan enten skiftes til at læse højt for hinanden eller måske læse hver jeres bog og stoppe op for at fortælle om spændende passager undervejs.
 

2. Den tykke bog


I papirbogen kan vi både se og mærke, hvor langt vi er kommet. Dette kan bruges til at skabe succesoplevelser hos barnet, da det ofte er en sejr at læse en tyk bog. Særligt hvis den er trykt i hardback og ligner en ”rigtig” bog. Papirbogen kan altså skabe motivation og give oplevelsen af at kunne læse længere og mere voksenlignende bøger.
 

3. En mindeværdig læseoplevelse


Når vi læser i papirbogen, husker og forstår vi bedre, det vi læser. Derfor kan papirbogen bruges til at give barnet en styrket opfattelse af sig selv som læser – det gælder især, hvis man kan huske mere end mor og far.
 

E-BOGEN

1. Det sjove medie 


Flere og flere børn forbinder læsning med skole og læring, men forbinder digitale medier med at have det sjovt. Du kan derfor bruge e-bogen som indgang til dit barns læselyst. Måske overgangen fra YouTube til læsning virker mindre voldsom, hvis i-padden er involveret.
 

2. Interaktiv læsning


E-bogen rummer mange muligheder for interaktiv læsning. Mangler I noget at snakke om undervejs, eller gider dit barn ikke lytte/læse i længere tid ad gangen, findes flere litterære apps, der kombinerer læseoplevelsen med spilelementer. Alternativt kan I prøve augmented reality-bøger, hvor i-padden holdes over den fysiske bog og bogstaveligt talt giver læseoplevelsen en ny dimension.
 

3. Quiz jer igennem bogen


I e-bogen kan man let fremsøge information, eftersom der oftest er indbygget en søgefunktion. Denne kan bruges til at quizze sig igennem bogen. Gæt f.eks. på, hvor mange gange et bestemt ord bliver nævnt eller på hvilken side hovedpersonen først bliver nævnt. Søg jer derefter frem til svaret. På den måde kan i få en sjov oplevelse uden nødvendigvis at læse hele bogen.   
 

Find e-bøger til børn i alle aldre på e-reolen.dk eller målrettet børn fra 7-14 år på E-reolen Go!

 

Oprindeligt skrevet af Københavns Biblioteke