Foto fra Unsplash

Vinterlæsning

11.02.21
Ingen skiferie. Ingen afterski. Ingen varme lande. Bibliotekets personale guider dig til, hvad vinterferien kan bruges på.

Børnebibliotekar Helle Laursen anbefaler

Jeg læser for tiden meget engelsk/amerikansk litteratur. På det seneste har det været Richard Fords forfatterskab. Læs hans elskede romanfigur, Frank Bascombe. En mand af sin tid og en rammende fortælling om det amerikanske middelklasseliv. I den sidste roman er Frank Bascombe blevet gammel og gør status over livet.

Et forfatterskab, som også skal anbefales, er Colum McCann. Han skriver historisk fiktion. Det er fortællinger, der skildrer menneskeskæbners søgen efter en plads i en barsk verden. I en af hans bøger tages der udgangspunkt i den franske linedanser, som skød en line mellem tvillingetårnene i New York. Her skildres en masse forskellige, men dog nært forbundne skæbner. Eller tag med tilbage til den første transatlantiske flyvning i 1919 fra Newfoundland til Irland i 'Over Atlanten'. 

Bibliotekar Vivi Larsen anbefaler

En dejlig kærlighedshistorie til Valentins dag. En gammel klassiker er blevet nyoversat af Anne Marie Bjerg, og det er en stor fornøjelse at læse om Värmland og folkeliv og præstegården Lövdala. Her bor Maja Lisa med sin hjertensgode far og onde stedmor. Den 17-årige Maja Lisa er både smuk, klog og god, men må kæmpe mod intriger og forhindringer for den store kærlighed, som bæres frem af musik. Læs desuden andre af Selma Lagerlöfs bøger.

En spændende bog til vinterferien… og det er ikke en krimi selv om bogen indledes med fem personer, der får halsen skåret over. Mordene sker i en hytte på fjeldet nord for Oslo på en socialdemokratisk top politiker og flere af hans familie. Det er en anden socialdemokrat – fra en anden fløj af partiet – der anklages for mordet. Handlingen i bogen fortælles ud fra tre forskellige personer: en journalist, dommeren i sagen og den anklagede selv.

Bogen er elementært spændende, men også et portræt af den norske folkesjæl, hvor Utøya ligger i erindringen: »Man havde forventet terrorisme... og så viste det sig at morderen, dæmonen, var en hvid mand, en Oslo-dreng..

Kontorassistent Zoya Leinava anbefaler

Det er 200 år siden Dostojevskij blev født. I jubilæumsåret vil Zoya gerne slå et slag for, at man læser ham. ’Dostojevskijs romaner er stadig relevante i dag. Hans værker kan sammenlignes med et spejl, hvor ethvert menneske kan se sin egen refleksion - på trods af geografiske placeringer og et evigt foranderligt samfund,’ siger hun. ’Selvom Dostojevskij kan være svær at læse, har alle hans romaner et spændende plot, og de er en slags krimi- og spændingsromaner’, siger Zoya Leinava og anbefaler ham varmt. 

Delphine de Vigan skriver i den selvbiografiske eller autofiktive genre, hvor hun inden for romangenrens spilleregler trækker på selvoplevede og virkelige hændelser og figurer. I ’Alt må vige for natten’ handler det om forfatterens mor, som tog sit eget liv. En medrivende fortælling om sin families dramatiske historie om selvmord og tab, mens hun undervejs afdækker og bearbejder sine egne motiver til at fortælle historien.

Bibliotekar Anette Thede anbefaler

Der ER altså noget med det nordlige Skandinavien og dysfunktionelle familier. Her er endnu en fremragende roman om en familie i udkantssverige.
Bid for bid åbenbares en historie om en utilregnelig og afstumpet hustyran af en far og hans to børn, der vælger hver deres måde at håndtere misbrug og overgreb. Jeg fik øje på romanen, fordi forfatteren skulle have deltaget i bibliotekets nordiske litteraturfestival, NORD, sidste år. Hende ville jeg gerne have hørt. For nylig er fortsættelsen 'Vi tog op med mor' udkommet.

 

Inden for et år udkom to romaner, hvor udgangspunktet var den virkelige historien om de kinesere, der omkring år 1900 blev fragtet til Danmark for at blive udstillet i Tivoli. Mens Jesper Wung-Sun’s roman 'En anden gren' er en dramatisk kærlighedsroman, er 'I dine øjne' en grum historie om mobning. Erik er søn af en ung ugift kvinde og en kineser, der ikke vil kendes ved ham, og hans anderledes udseende giver ham en hård opvækst i 1930'erne og 1940'erne i Aalborg.
 

Medhjælper Ditte Jensen anbefaler

Alice Kingston er en næste normal teenager, der bor i det moderne Atlanta i USA. Hun kæmper med de ting som de fleste teenagere gør: venskab, den første forelskelse, identitet og seksualitet, forholdet til sin overbeskyttende mor efter faderens død. Og nå ja, så skal hun også lige jævnligt rede verden fra de Nightmares der invaderer vores virkelighed fra Wonderland. 

McKinneys genfortælling af Alice i Eventyrland er en spændende og dynamisk fortælling for alle aldre. Det giver både et indblik i hvordan det moderne Atlanta ser ud, men samtidig skaber McKinney et bizart og forunderligt Wonderland der ville gøre selv Carol misundelig. En serie til dem der elsker urban fantasy med en proaktiv helt. Læs eller lyt hele serien på eReolen Global.

Bibliotekar Sofie Krogh anbefaler

Jeg er faldet over denne meget flot indpakkede bog.  Det er forfatter og kunstner Joe Brainards mesterværk ’I Remember’ fra 1975. Den er nu blevet oversat til dansk. Det er en eksperimenterende bog, hvor alle sætninger indledes med "Jeg kan huske" efterfulgt af forfatterens personlige anekdoter om sin barndom og opvækst i Oklahoma.

  • Jeg kan huske altid at miste den ene handske.
  • Jeg kan huske dengang glasfiber ville løse alt.
  • Jeg kan huske dagdrømme om at være danser og kunne springe højere end nogen troede var menneskeligt muligt.

Biografien handler om den norske Marianne, som var kærester med Leonard Cohen. Det var i tiden, hvor han gik fra at være en fattig forfatter til anerkendt musiker. De mødtes på den græske ø Hydra, hvor deres kærlighedshistorie udviklede sig. Det er en beretning om kærlighed, familie, øliv, at finde sig selv og ikke mindst om svigt.