Nydes bedst med æbleskiver: Magisk julelæsning med børnene

02.12.20
Det er højsæson for pejsehygge, gløgg og højtlæsning i de danske familier. Her kan I få inspiration til, hvad I kan læse sammen i julen. Fra Brødrene Grimm til Ramajetterne.

Der spreder sig en duft af pebernødder, vaniljekranse og sødlig gløgg i de danske hjem i december måned. Og som en fast tradition læser mange højt sammen af gamle og nye juleklassikere som ”Peters jul” eller ”Ramajetternes jul”. Men det kan også være, at I langt hellere vil læse om noget, hvor man kan drømme sig langt væk i tid og sted. Og måske få tankerne hen på noget helt andet end den kvalmende, søde og marcipanfede jul. I denne guide er der magisk læsning til de julehungrende og til dem, der helst er fri for julen. På helsbib.dk kan du låne bøgerne som papirbog eller e-bog.

Jul i lufthavnen

”Ramajetternes jul”. Elisabeth Kiertzner (2017). I kalenderbogen ”Ramajetternes jul” forsvinder julemandens computer under en mellemlanding i Ramasjang Lufthavn. Det er et stort mysterium, som Ramajetterne får som opgave at løse. Computeren indeholder alle børns adresser og ønsker, så det er vigtigt, at den bliver fundet igen, inden juleaften.

Grimme, gamle fortællinger i ny indpakning

”Grimm: grumme eventyr genfortalt for gamle og unge” (2019). Forfatterne Kenneth Bøgh Andersen og Benni Bødker har gendigtet tyve af brødrene Grimms eventyr, så de kommer helt ind under huden. De er på en gang både gamle og helt nye – men også uhyggelige og skræmmende. John Kenn Mortensen har illustreret alle eventyrene.

Tweenjul i skilsmissefamilen

”Miras jul”. Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi (2020). Serien om næsten-teenageren Mira har lige vundet Ping-prisen for bedste børne-ungdomstegneserie. I kan fordybe jer i Miras liv og de problemstillinger, en tweenpige møder på sin vej. Der er netop lige udkommet en juleudgave til samlingen.

Mira har fået den værste nisseven i hele klassen, og hjemme går det heller ikke meget bedre. For hvordan skal man holde juleaften med to familier på en gang?

Sorg og ensomhed

”Ud af det blå”. Rebecca Bach-Lauritsen og Anna Margrethe Kjærgaard (2019). Rebecca Bach-Lauritsen ar gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur og har efterhånden skrevet en del hjertevarme bøger. Læs billedbogen om drengen, der bor alene i et hus med en kaktus, i ”Ud af det blå”. Til de større børn er der bogen ”Stykker med himmel,” som handler om drengen Karl, der har svært ved at sige fra i de rigtige situationer.

Peters Jul

”Peters Jul”. J. Krohn (1866). Jeg glæder mig i denne tid, nu falder julesneen hvid, så ved jeg julen kommer. Johan Krohns skildring af julen i Danmark i slutningen af 1800-tallet vækker minder for mange generationer. Og for mange er Peters Jul stadig idealbilledet på julestemning i Danmark. Historien om Peter og hans familie er udgivet i et hav af forskellige udgaver og kan i dag findes både som papirbog og digitalt.

Veras ønskeliste

”Ønskekuglen”. Mette Vedsø og Stine Illum (2020). Læs eller genlæs fortællingen om ”Ønskekuglen,” som i denne udgave er blevet til en tegneserieroman. Bogen handler om at finde sig selv, efter ens normale hverdag bliver vendt på hovedet. Hovedpersonen Vera begynder at skrive en ønskeliste, som på magisk vis begynder at få det hele til at se lysere ud.

Robinsonade

”De forsvundne”. Cecilia Lidbeck (2019). En lejrskole ændrer karakter, da bussen forulykker.  Læreren og to elever går efter hjælp, men de resterende elever bliver efterladt og må sammen kæmpe for deres overlevelse i den barske natur. En psykologisk thriller, der holder spændingen hele vejen.