Foto af Monika Fagerholm
Monika Fagerholm. Foto: Wikipedia

Monika Fagerholm vinder Nordisk Råds litteraturpris

27.10.20
Tillykke til Monika Fagerholm, som betragtes som en fornyer af det skønlitterære sprog og som stildannende inden for det svenske sprogområde.

Skulle have besøgt NORD i Helsingør

I september i år skulle hun have besøgt NORD med romanen 'Hvem slog Bambi ihjel?' - som hun nu har modtaget Nordisk Råds litteraturpris 2020 for. Vi ønsker hende stort tillykke. 

Kendt for sit feministiske blik

Monika Fagerholm (FI), født 1961 er som banebrydende, finlandssvensk forfatter kendt for sit feministiske blik og for at fremhæve vigtigheden af at skrive på et minoritetssprog i sit hjemland. 'Hvem slog bambi ihjel' er en roman om seksuel vold, om venskab, begær, konkurrence og magt.  Den er udkommet på dansk i Pia Juuls oversættelse på forlaget Turbine. For samme roman modtog hun tidligere på året Det svenske Litteraturselskabs store Emil Tollanders pris på 40.000 euro, som betragtes som den største og mest prestigefulde litteraturpris i svensk Finland. I 2016 fik Fagerholm Det Svenske Akademis nordiske pris.

"Håb om en bedre verden"

 ’Hvem slog bambi ihjel?' spiller, som et intensivt og livligt musikstykke, på læserens tanker, følelser og associationer, og det lykkes, trods det frenetiske raseri at skabe et håb om, at en anden og bedre verden også er mulig.”  Det lød
- fra juryens motivering til Nordisk Råds litteraturpris 2020

Hør Monika Fagerholm på NORD DIGITAL

 "Er du allerede nu nysgerrig efter at stifte bekendtskab med Monika Fagerholm, kan du her høre hende i samtale om en anden stor finlandsksvensk forfatter, nemlig Tove Jansson; en samtale, som hun deltog i på dette års NORD DIGITAL.
Se Tove Jansson-tribute
Se præsentationen af Monika Fagerholm op til NORD 2020

Materialer