Fotos af Pia Juul og Per Olov Enquist

Man kan ikke sige farvel alene - dem mistede vi i 2020

23.12.20
Venner, I må give mig en hånd: man kan ikke sige "Farvel" alene, skrev Dan Turell (Tjaa-cha-cha). Så lad os hjælpes ad med at sige farvel til de store forfattere vi har mistet i år.

Cecil Bødker 1927-2020 

Cecil Bødker var egentlig uddannet sølvsmed, men havde altid skrevet. I 1955 debuterede hun som forfatter med digtsamlingen "Luseblomster". Senere skriver hun den højtelskede serie om Silas og hans sorte hoppe. Hun blev dermed en forfatter, som var med til at starte en helt ny form for børnelitteratur i Danmark, sammen med bl.a. Benny Andersen og Ole Lund Kirkegaard. Hun har skrevet et utal af børnebøger, men også digte, romaner og noveller til voksne, flere af dem dybt foruroligende som f.eks. "Vædderen". Hende sidste roman var "Siffrine"  med en noget anderledes fortællestemme, den er nemlig fortalt af et ufødt barn. Hun modtog mange priser for sit omfattende forfatterskab, bl.a. De Gyldne Laurbær og Kulturministeriets Børnebogspris.
Læs portrættet af Cecil Bødker på Forfatterweb.

Yahya Hassan 1995-2020 

Yahya Hassan strøg ind på den litterære scene i 2013 med sin digtsamling 'YAHYA HASSAN: digte' og gjorde med et trylleslag en stor del af den danske befolkning til digtlæsere. Digtene og poesien trådte ud at den forsømte litterære lillebrorrolle og oplevede et veritabelt popstjerneagtigt højdepunkt i 10’erne. Digte der med vrede, indignation og stor sproglig kraft sætter ord på, hvordan det er at vokse op som dansk statsløs palæstinenser i en ghetto, hvor vold, svigt og kriminalitet er en del af virkeligheden. Det regnede med priser over den unge digter, bl.a. Debutantprisen og Politikens Litteraturpris. Ovenpå succesen fulgte en tumultarisk tid med voldsepisoder, livvagter og et opgør med at være mediernes og litteraturens præmierperker. Han blev indlagt på psykiatrisk afdeling og her skrev han det, der desværre blev hans sidste værk 'YAHYA HASSAN 2: digte'. Et halvt år senere var han død 24 år gammel og et lysende talent var tabt.
Læs portrættet af Yahya Hassan på Forfatterweb.

Pia Juul 1962-2020

Pia Juul er siden debuten med digtsamlingen 'Levende og lukket' i 1985 kendt for sin minimalistiske, sprogbevidste lyrik og bliver betragtet som en del af senfirsernes nye digtere sammen med bl.a  Morti Vizki og Simon Grotian. Hun er med sin karakteristiske brudagtige stil anerkendt som en af dansk lyriks betydeligste stemmer. Hun har vundet adskillige litteraturpriser bl.a. Montanas litteraturpris, Aarestrupmedaljen og siden 2005 var hun medlem af det danske akademi. Hun blev indstillet til Nordisk Råds litteraturpris med den fine 'Uvuncular', men er nok mest kendt for 'ikkekrimien' 'Mordet på Halland' Udover at være en fremragende lyriker, prosaist og dramatiker, var hun kendt som en meget dygtig oversætter af især engelsk litteratur.
Læs portrættet af Pia Juul på Forfatterweb.

Carlos Ruiz Zafón 1964-2020 

Spanske Carlos Ruiz Zafón fik i 2009 et internationalt gennembrud med 'Vindens skygge'. En roman, som har en af de mest berømte begyndelser i nyere tid. Selv hvis man ikke har læst romanen, kender mange anslaget: "Jeg husker stadig den morgen, da min far for første gang tog mig med hen på De Glemte Bøgers Kirkegård...” Der er noget ved den sætning, der rører alle litteraturelskeres hjerter. "Vinden skygge" er første del af en serie om bøger og forfattere, som også rummer 'Englens spil', 'Himlens fange' og 'Åndernes labyrint'. Hele serien er en stor kærlighedserklæring til litteraturen. Desværre døde Zafón af kræft i en alder af blot 55 år.
Læs portrættet af Carlos Ruiz Zafón på Forfatterweb.

Clive Cussler 1931-2020  

Clive Cussler var en amerikansk spændings- og actionforfatter med flere end 20 bestsellere bag sig. Han har en stor produktion på amerikansk, hvoraf kun en del er oversat til dansk. Clive Cussler havde en stor interesse i det maritime og oprettede NUMA (opkaldt efter en organisation, han bruger i bøgerne), en nonprofit organisation der leder efter historiske skibsvrag. Det er en interesse, der kommer til udtryk i forfatterskabet og en viden han trækker på, især i serien om Dirk Pitt. Bøgerne er spændende og godt skruet sammen, og titlerne signalerer, at her får vi smæk for skillingen, med ferme titler som 'Skeletkysten', 'Khans skat' og 'Hæv Titanic'.
Læs mere om Clive Cussler på hans officielle hjemmeside.

Albert Uderzo 1927-2020 

Uderzo skabte sammen med makkeren René Goscinny en af alletiders største tegneseriesucceser med fortællingerne om Asterix, Obelix og alle de andre gæve gallere. Med deres stensikre sans for historiefortælling, personbeskrivelser og velplaceret sproglig komik, har formået at få os til at grine af os selv - eller af romerne. Uderzo var sådan set tegneren, men optræder alligevel med denne forfatterliste, fordi han efter Goscinnys død selv skrev historierne. Serien om Asterix har stadig masser af trofaste voksne læsere – og er kilden til al viden om romerriget hos en hel del mennesker.
Læs mere om Albert Uderzo hos Asterix

Per Olov Enquist 1934-2020 

Svensk litteraturs grand old man, dokumentarismens mester, internationalt anerkendt og vinder af Nordisk Råds litteraturpris. Forfatter til bl.a. 'Livlægens besøg', 'Legionærerne' og 'Magnetisørens femte vinter'. P.O. Enquist var kendt for at tage afsæt i et historisk eller biografisk emne, og med fiktionen give dem nyt liv, skabe et spændingsfelt mellem det faktuelle og fiktionen. Hans bøger havde ofte udgangspunkt i politik og med en kredsen om kærligheden. Forfatterskabet rummer både romaner, børnebøger, skuespil og filmmanuskripter og er uhyre omfattende.
Læs portrættet af P.O. Enquist på Forfatterweb.

Maj Sjöwall 1935-2020 

Nordic Noir årgang 0. Maj Sjöwall og ægtemanden Per Wahlöö dannede skole med deres krimiserie om politimanden Martin Beck. Med serien i ti bind kaldet 'Roman om en forbrydelse' ville Sjöwall og Wahlöö afdække det svenske 'Folkhemmet' og vise, at det i virkeligheden var en korrupt politistat. Bøgerne, hvor 'Roseanna' er den første, blev trykt i utallige oplag og filmatiseret adskillige gange. Med humor og især samfundskritik med fokus på individet mod samfundet og bureaukratiet, formåde Sjöwall og Wahlöö at ramme tidsånden og skabe en ny krimigenre. Henning Mankell, Stieg Larsson og Arne Dahl har siden båret faklen videre.
Læs portrættet af Maj Sjöwall (og Wahlöö) på Forfatterweb.

John le Carré 1931-2020 

John Le Carré var med til at definerer hele spion-genren. Selv ansat i det britiske efterretningstjeneste MI& i 1960erne kendte han faget indefra og ingen som ham kunne få den stille udredning af komplekse begivenheder og sammenhænge til at fremstå vildt spændende. Frem til Sovjetunionens kollaps var den kolde krig det centrale tema i hans romaner, med den legendariske George Smiley - den formidable og meget menneskelige efterretningsagent i MI6 - også kaldet 'Cirkus' som hovedperson. Den såkaldte Karla-trilogi er en af de største klassikere inden for genren. I den første i serien 'Dame konge es spion er begæret efter penge et centralt motiv, og senere i forfatterskabet er der også fokus på aktuelle problemstillinger, som medicinalindustriens udnyttelse af fattige i Afrika i 'Den standhaftige gartner' eller narkokartellernes hensynsløshed i 'Natportieren'.
Se også John Le Carre - farvel til mesteren af spionromanen
Læs portrættet af John le Carré på Forfatterweb.

Carl-Henning Wijkmark 1934-2020

Den svenske forfatter og debattør, Carl-Henning Wijkmark havde et stort internationalt udsyn. Han skrev om dekadente nazister i 'Jægerne på Karinhall', om tidsrejser i 'Vi ses igen i næste drøm' og med 'Dræsinen' giver han et kritisk blik på civilisationens udfordringer, når han sender en mand og tre aber alene over Atlanterhavet . Han modtog Augustprisen i 2007 for 'Natten der kommer', en følsom skildring af det ensomme menneske, når det nærmer sig døden. I det hele taget en forfatter, der reflekterer og fabulerer over døden og i sær hvad det vil sige at være menneske. Han var indædt modstander af aktiv dødshjælp og meget aktiv i samfundsdebatten.
Læs portrættet af Carl-Henning Wijkmark på Forfatterweb.

 
 

(Efter ide af lezibr, Københavns Biblioteker)