Foto af Kristin Vego
Kristin Vego har nu modtaget to debutantpriser for 'Se en sidste gang på alt smukt'. Foto: Erika Hebbert.

Kristin Vego vinder BogForums Debutantpris 2022

03.11.22
’Se en sidste gang på alt smukt’ hedder novellesamlingen, der løb med årets debutantpris. Prisen blev uddelt på BogForum den 4. november i København.

Dansk-norske Kristin Vegos novellesamling Se en sidste gang på alt smukt fik funklende anmeldelser, da den udkom i september 2022. Det er ikke første gang, at Kristin Vego modtager en pris for novellesamlingen. Da hun udgav den i Norge i 2021 blev hun tildelt Tarjei Vesaas’ Debutantpris.

Fra en vej i Wales til en kvindes læber

'Nogle gange fører en landevej i Wales og den enkle, intime beskrivelse af en kvindes bløde læber, der omslutter en mands finger, til store litterære oplevelser. Det er tilfældet i Kristin Vegos overlegne novellesamling Se en sidste gang på alt smukt,' sagde forkvinde for juryen Gro Frank Rasmussen ved prisoverrækkelsen.

Afstand mellem mennesker

-' Kristin Vego er en menneske-observatør af den klogeste slags. I ni noveller fører hun os rundt i Europa og lader os komme ind på livet af forskellige kvinder. Med stor poetisk myndighed skriver Vego om transitioner, erfaringsskred, om forgængelighed, indre rørelser, og hvor stor afstand der kan være mellem de mennesker, der har de allernæreste relationer. Hun undersøger, hvad litteraturen kan rumme og se, som vi mennesker ikke selv kan se, når vi står midt i det. Kristin Vego mestrer antydningerne, den diskrete afdækning af menneskelige spændinger,' sagde Gro Frank Rasmussen.

Begejstrede anmeldere

  • ’Med stærk sprogbeherskelse og enkle sproglige virkemidler’ – Information
     
  • 'Sproget modelleres i billeder, og stemningsfulde sætninger fremtrylles i al deres udtryksfuldhed.’ – Weekendavisen
     
  • 'Det er netop, når Vego selv sprænger hinderne og vover sig ud af virkelighedens trygge, genkendelige rammer, at hun lyser klarest.’ - Politiken

Et felt med 38 indsendte bidrag

Blandt de 38 indsendte debutantværker blev i alt fem nomineret:

Materialer