Bibliotekar Annebeth anbefaler 'Lenins bodyguard'

Håndplukket: Skræmmende aktuel læsning fra et Rusland i udbrud

03.11.22
Bibliotekar Annebeth Larsen Møller anbefaler ’Lenins bodyguard’ og noget der ligner.

Allerede på første side af ’Lenins bodyguard’ bliver jeg suget ind i Leif Davidsens fortælling, der tager læseren med på en dragende rejse i Danmark, Slesvig, Amerika og ikke mindst Rusland i den skelsættende periode 1910-1919. 

I Københavns mudrede gader møder jeg et mylder af spioner, reportere og revolutionære fra hele verden. I det nordamerikanske vilde vesten møder jeg guldgravere, cowboydere og indianere.

Og endelig i et sitrende Rusland kommer jeg helt tæt på bevæbnede bolsjevikker, heriblandt Trotskij, Lenin og Stalin, der længe har gjort sig klar til krig. Revolutionen står for døren og alle ved det.

Kvindeglad sønderjysk westernhelt redder Lenin

Min rejsekammerat er den kvindeglade sønderjyske westernhelt Oskar Madsen – også kaldet Oscar Madson. Ved historiens begyndelse er han 22 år og på vej tilbage til sit fædreland, Danmark, efter at have tilbragt en række af sine ungdomsår som soldat og sherif i Amerika.

I København møder han tilfældigvis Vladimir Uljanov, senere kendt som Lenin, som han redder fra at blive slået ihjel. Deres skæbner knyttes sammen, og Oskar bliver Lenins bodyguard i deres korte fælles tid i København. Syv år senere har Lenin brug for sin dansk/amerikanske bodyguard igen, under den blodige russiske revolution og borgerkrig i 1917.

Lugten af revolvernes krudtrøg

’Lenin bodyguard’ er en roman, der både brillerer ved at skabe en autentisk atmosfære og bringe sanserne i spil.  Jeg synes næsten at kunne høre hestehovene klapre på Københavns brostenbelagte gader, lugte revolvernes krudtrøg og smage den russiske rødbedesuppe.

Leif Davidsen har, som altid, sin research i orden, og som læser har jeg romanen igennem en tilfredsstillende følelse af både at blive underholdt og oplyst. Det er en roman, der giver et indblik i, hvordan Lenin egentlig blev til ’Lenin’, og læseren bliver klogere på den højspændte politiske periode, der skabte Sovjetstaten og den kommunisme, som også præger Rusland i dag.

At romanen med krigen i Ukraine desværre også er skræmmende aktuel, understøtter dette citat;
 ”Rusland rumler som en vulkan, der er ved at vågne, og når Rusland går i udbrud, går det aldrig stille for sig”

Noget der ligner…

Har du allerede læst ’Lenins bodyguard’? Ja, så kan du jo altid kaste dig over en af Leif Davidsens mange andre spændende historiske romaner om Rusland. Ken Folletts roman ”Manden fra Sankt Petersburg” er et andet oplagt valg. Den foregår i 1914, hvor Tyskland væbner sig til krig, og nabolandende gør klar til at forsvare sig.

Men, du må heller ikke snyde dig selv for den danske spændingsforfatter Henrik Brun. Jeg kan varmt anbefale serien om den tidligere lidt slidte krigsreporter Ketil Brandt. Første bog i serien er ’Den danske lokkedue’, hvor hovedpersonen Ketil hvirvles ind i et plot med sprængfarlige ingredienser som menneskehandel, trafficking og centraleuropæisk korruption.

Og så er der Ketil Brandt! Ham blev jeg hurtigt forelsket i. Han er fandenivoldsk, egenrådig, kvindeglad, storrygende og alt andet end autoritetstro. Mange karaktertræk, som også Oskar Madsen i ’Lenins bodyguard’ besidder. De er begge eventyrlystne og kommer på dybt vand rundt i hele verden, men man følger gerne i hælene på dem, hvor end de tager hen.


Læs også Uhygge, hemmelighedskræmmeri og nordisk Twin Peaksstemning

Læs også Merete Pryds Helle og den oprørske kvindebevægelse

Læs mere om Håndplukket

 

Materialer