Foto af bibliotekar Stine Strømsted de rlæser Griffiths
Bibliotekar Stine Strømsted er vild med Griffiths

Elly Griffiths – et godt bekendtskab

26.03.22
Hun er et godt bekendtskab. Domenica de Rosa – som lige nu hitter under pseudonymet Elly Griffiths - har taget læserne med storm over hele verden.

af bibliotekar Stine Strømsted

Kæmpe forfatterskab

Hvis du ikke allerede nu kender hendes bøger, er der nok at tage fat på og endnu flere at glæde sig til. Langt fra alt hvad hun har skrevet er endnu blevet oversat til dansk, men de er på vej.

Småvrisne enspænderkvinder

Lyder det som noget, man gider at læse om? Ikke umiddelbart, vel? Og så alligevel! Naturligvis er der mere til historien end blot en trist overskrift. Især når det gælder Elly Griffiths’ fint tegnede hovedpersoner, der får lov til at folde sig ud i løbet af fortællingen. For selv om krimigåderne er omdrejningspunktet i det meste af forfatterskabet, kan bøgerne lige så godt læses for den britiske (selv-)ironi og underspillede humor, skildringerne af venskaber og kærlighedsforholdene (både de lange ægteskaber og de forhold, som måske-måske ikke bliver til noget). Romanernes personer er nuancerede; kærlige, bitre, jaloux, dovne og ambitiøse – ligesom os læsere. Måden, Elly Griffiths får personerne til at træde frem på, er elegant. De små antydninger af, hvad de tænker om hinanden, og hvordan de er sammen, er romanernes force. Elly Griffiths kan også noget med sine beskrivelser af landskaberne: Både det sydengelske landskab med de små, hyggelige landsbyer, og de langstrakte, øde marsklandsskab og Italiens brændende sol står levende for selv en inkarneret sjællænder som mig.

Ruth Galloway-serien

Ruth Galloway er en lettere knarvorn et-par-og-fyrreårig arkæolog med knogler som sit speciale. Hun er ansat på et universitet i Norfolk i Sydøstengland, men indimellem bliver hun kaldt ind som ekspert hos politiet, hvorved hun trækkes ind i opklaringen af forbrydelserne. Ruth bor alene i sit hus, som er det sidste før saltmarsken begynder. Langt hen ad vejen foretrækker hun sit eget selskab (helst med et glas rødvin i hånden og fødderne trukket op under sig i sofaen) uden dog at være en total enspænder. Hun har et ikke-forhold til Harry Nelson, brovtende, men årvågen politimand, fra Nordengland og – desværre – temmelig gift.
Der er kommet 15 bøger i serien om Ruth Galloway – heraf er 10 af dem oversat til dansk.

Harbinder Kaur-serien

En endnu mere knarvorn misantrop er Harbinder Kaur; lesbisk britisk sikh, 35 år og stadig hjemmeboende. Selvom hun ikke har meget tilovers for andre mennesker, er hun alligevel en blændende politibetjent med blik for detaljer. ’Døden mellem linjerne’ og den endnu ikke oversatte ’The Postscript Murders’ er to elementært spændende puslespilskrimier, hvor læseren sammen med Harbinder Kaur lidt efter lidt afdækker forbrydelsen.

The Brighton Mysteries

Dansksprogede læsere har stadig denne charmerende krimiserie til gode. Handlingen er sat i 1950’ernes Brighton, hvor de to venner, politimanden Edgar Stephens og tryllekunstneren Max Mephisto, vikles ind i mordmysterier og anden hårdkogt kriminalitet. Elly Griffiths har med denne serie skabt et overbevisende periodedrama krydret med spændende krimigåder.

Et smut til Toscana

Domenica de Rosa, som er Elly Grifftihs rigtige navn, har skrevet en række bøger, hvor handlingen er sat i Italien. Desværre er endnu kun to af dem oversat til dansk. I ’Villa Serenas hemmelighed’ og ’To uger i Toscana’ forsøger britiske kvinder at balancere kærlighedens, de familiære og økonomiske kvaler. Her sker ingen mord, men romanerne er derimod ”bare” medrivende, jordnære dramaer, hvor kærligheden og venskaberne sejrer.

Derfor skal du læse Griffiths

Historierne er naturligvis spændende, drevet frem af vores trang til at få at vide, hvad der er sket – og vil ske. Handlingen er hverdagsagtigt realistisk, selv når morderen skal fanges. Det allerbedste i Elly Griffiths’ historier er dog personerne. Hovedpersonerne – især Ruth Galloway og Harry Nelson – er dejligt halvgnavne og usikre. Vi, som læsere, kan genkende os selv i dem, fordi de er så fulde af fejl og tager masser af forkerte beslutninger, men er dog alligevel grundlæggende fornuftige i omgangen med andre mennesker. Og det er især her, at Griffiths er allerstærkest: Beskrivelserne af forholdene mellem personerne træder frem i de små nuancer, der gør venskaber og kærlighedsforhold interessante.

… Og så er der lidt for børnene

Pigen Justice er kommet på kostskole, fordi hendes mor er død. Kostskolelivet er svært at vænne sig til med kolde sovesale og klam mad. Justice har en slet skjult detektiv, der får mulighed for at folde sig ud, da der sker mystiske ting på skolen. En fin krimiserie til de 10-13 årige.

Materialer