Foto af litteraturkonsulent Gro Frank Rasmussen
Der udkommer virkelig mange debutanter i disse år, siger litteraturkonsulent Gro Frank Rasmussen

Debutanterne kommer - roser fra anmelderne

25.02.22
Bibliotekets litteraturkonsulent Gro Frank Rasmussen spår mange af de nye forfattere en lys fremtid. 'Vi oplever i disse år en stor interesse for skønlitteratur, og aldrig før har der været så mange debutanter som nu', siger Gro Frank Rasmussen. Her er nogle af de værker, som hun talte om ved bibliotekernes debutant-arrangementer i marts.

Forsiden af Ungeenheden

Fine Gråbøl: Ungeenheden

’Jeg havde lyst til at fortælle en historie om et meget særligt smertefuldt, vildt og sådan åbent sted at befinde sig, når man er ung og meget alvorligt syg. Jeg havde brug for at skrive om det sted, fordi det ikke minder om nogen andre steder, hvor man kan være sammen med hinanden.’
Stedet er det bosted for unge, hvor Fine Gråbøl boede i halvandet år. Stærkt psykotisk blev hun som 17-årig indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvor hun modtog medicinsk behandling. Forgæves. Først efter tyve elektrochokbehandlinger fik hun det bedre, og blev sluset ud til bostedet. Romanen er ikke autofiktion, men inspireret af hendes oplevelser.
Fine Gråbøl fik BogForums Debutantpris for Ungeenheden i 2021.
Lån Ungeenheden.

Forsiden af Farskibet

Glenn Bech: Farskibet

’En vild, eksperimenterende og genremæssigt udefinerbar roman’, skrev Jyllands-Posten i sin anmeldelse af Glen Bechs Farskibet. Den kredser om farens selvmord, kønsroller og om mænd, der forgifter deres omgivelser, men også om mænd, der har svært ved at begå sig.
’Der, hvor jeg kommer fra, er køn noget, man er, altså, hvis ikke man er grim’, siger Glen Bech, som selv definerer sig som feminist.  Den udvikling lå ellers ikke lige i kortene i barndomshjemmet i Horsens. Faderen begik selvmord, da Glen var fem år, og moderens efterfølgende mænd var voldelige, alkoholiserede og autoritære.
Lån Farskibet.

Forsiden af Jeg hedder Folkvi

Maria Hesselager: Jeg hedder Folkvi

Siden Maria Hesselager var barn, har hun været optaget af vikingetiden. Efter at have kasseret flere manuskripter til sin debutroman, var det netop en bog om vikingerne, der satte hende i gang med plottet til Jeg hedder Folkvi.
’Mit projekt med bogen har været at skabe en god fortælling’, fortalte Maria Hesselager til Jyllandsposten, da romanen udkom. Og romanen, som lægger sig op af myten om søskendeparret Frej og Freja, der har et forhold, er da også en sprængfarlig fortælling om incest. Den unge kvinde Folkví nægter at give slip på symbiosen med sin bror, da han gifter sig.
Lån Jeg hedder Folkvi.

Forsiden af Variete

Søren Pilmark: Varieté - Laurits og Valdemar

Også Søren Pilmark kan noget med gode historier. Skuespilleren. og nu også forfatteren, forlægger handlingen i sin farverige debutroman ’Varieté - Laurits og Valdemar’ til et teater langt ude på landet i 1880erne. Her går tryllekunstneren Laurits rundt med en drøm om at komme til at optræde på den store scene i København. Men Laurits har en ulykkelig forhistorie, og den kommer for en dag, da drengen Valdemar en dag dukker op bag scenen. Romanen har fået anmelderne op af stolene med prædikater som ’skæppeskøn folkekomedie’, ’charmerende’ og medrivende’.
Lån Varieté.

Forsiden af Honey moon

Sebastian Nathan: Honey Moon

’Sebastian Nathan debuterer overbevisende med en flabet, tilsyneladende skødesløs og ”bedragerisk simpel” digtsamling, der får denne anmelder til at tænke på Kim Larsen’, skrev Mikkel Krause Frantzen i Politiken om Honey Moon og kvitterede med fem hjerter. Anmelderene var enige. ’Sindssygt godt ... hvad er det for trolddomskunst?’ skrev Weekendavisen, mens Information kalder den ’en fin digtsamling’. På engelsk refererer ’hvedebrødsdage’ til den antagelse, at månen er fuld ved giftermålet, og at den aftager herefter. Ligesom den stormende ægteskabelige forelskelse, og digtene kredser da også om emner som forelskelse, ensomhed og hjertesorg.
Bestil Honey Moon.

Forsiden af Rygtet

Rasmus Daubjerg: Rygtet

'En Elverhøj med klamme enkemænd og ingen lykkelig slutning’, skrev Information i sin anmeldelse af Rasmus Daugbjergs debutroman om ætsende, ond landsbysladder. -’ Her er ikke en bog, der vil spejle den virkelige verden, og det er et vidunderligt og ambitiøst brud med den realismefordring, der ellers kendetegner meget nordisk litteratur for tiden’
Også Politiken hilser den mørke roman velkommen:  ’Så levende en enhed af stemmer og sprog, kramper og bevægelser, snigende mørke og stinkende liljer, at jeg ikke kan vente med at se, hvad der opstår, næste gang Daugbjerg skriver en bog’.
Lån Rygtet.

Forsiden af Damaskus

Iben Albinus: Damaskus

Forlagene sprøjter krimier og spændingsromaner ud i disse år, og en af dem har vundet anmeldernes hjerter. Damaskus er en politisk thriller med internationalt format om Det Arabiske Forår i Syrien, forræderi, krigsforbrydelser og et venskab, som udfordres af, at man står på hver sin side af konflikten.
'Jeg læste de 494 sider i to hug, og det var kun, fordi jeg blev afbrudt, at jeg måtte bide den over’, skrev Information i sin anmeldelse. Jyllandsposten var på sammen linje og tildelte romanen seks sjældne stjerner.
Lån Damaskus.

Kilder:
Dagbladene Politiken, Information, Weekendavisen, Berlingske Tidende og Jyllandsposten. Find selv anmeldelserne ved at søge dem frem her på helsbib.dk.

 

Tags