Foto fra boligområdet Nøjsomhed
'Nøjsomhed' på Rønnebær Allé i Helsingør er centrum for årets helt store boghit.

De ti bedste danske romaner 2022

15.12.22
Udvalgt af bibliotekar Anette Thede, som har sin daglige gang blandt bibliotekets flere hundrede tusinde bøger.

Forside af Nøjsomheden

Stine Askov: Nøjsomheden

Årets bog i Helsingør! En lattervækkende kærlighedshistorie mellem Mona fra den almene bebyggelse Nøjsomhed og Nikolaj fra Nationernes Alle i overklasse-Helsingør.

’Jeg har prøvet at skrive historien sådan, at de rige ikke bare er nogle dumme svin, og underklassen ikke bare er sammenhold og festligheder med flaskeøl’, sagde Askov i et interview i Politiken.

 

Benjamin Koppel: Annas sang

En aktuel historie om integration og kærlighed, hvor hovedpersonerne er den jødiske familie Koppelman, og plottet er lagt i mellemkrigstidens København. Hannah er i syv sind: Skal hun gifte sig med danske Aksel og blive udstødt af familien eller skal hun underordne sig traditionen i et arrangeret ægteskab?

Romanen er meget visuel og minder om den rørende tv-serie Shtisel, som ligger på Netflix.

 

Forside af Om udregning af rumfang

Solvej Balle: Om udregning af rumfang

’Et stort europæisk romanværk’. Det prædikat hæfter bibliotekets litteraturkonsulent Gro Frank Rasmussen på romanen, hvor hovedpersonen Tara hver morgen vågner op til datoen 18. november.

Pludselig oplever hun ikke længere ugernes, månedernes eller årstidernes skiften, og personerne omkring hende ældes ikke. Der er foreløbig udkommet fire bind i serien. Solvej Balle fik Nordisk Råds Litteraturpris for de første tre bind.

 

Forside af Karolines kærlighed

Kim Leine: Karolines kærlighed

Efter mange grønlandsromaner har Kim Leine skiftet det arktiske univers ud med Rusland og spændingsromanen. Og det kommer han ganske godt fra. Jyllandsposten kvitterer med fire stjerner for Karolines kærlighed.

’En meget velskrevet og velkomponeret, og ikke mindst særdeles foruroligende, aktuel politisk spændingsroman’, skriver avisen.

 

Forside af Vittu

Iben Mondrup: Vittu

Mens Kim Leine har kastet sig over stormagtspolitik, fortsætter Iben Mondrup med at afdække konsekvenserne af Danmarks behandling af Grønland.

Drengen Vittu er på tvivlsomt juridisk grundlag blevet ’adopteret’ – reelt stjålet – af et velmenende dansk ægtepar. Overgrebet fortsætter i en villa i Nordsjælland, hvor moderen overskrider Vittus grænser. Vittu er en selvstændig fortsættelse af Tabita.

Forside af Tjeneren og hans søster

Dorrit Willumsen: Tjeneren og hans søster

Vera Sørensen, en pensionist kaldet Søster, passer sin døende bror, Alf. Han har tidligere været et livsstykke, men nu sygner han mere og mere hen. Arbejdet er utaknemmeligt. Hun undertrykker sine egne behov, finder sig i at flere og flere omsorgsopgaver bliver overladt til hende, og hun møder ikke nogen påskønnelse fra ham.

’Uforlignelig god’, skrev dagbladet Information.

 

Forside til Livet går over sine bredder

Anne Marie Løppenthin: Livet går over sine bredder


En eksperimenterende og gakkelakket fortælling, som fik anmelderne helt op af stolesæderne.

To kvinder, Karen og Marianne, udvikler en særlig komposteringsteknik for afdøde mennesker. Efter få uger kan landmændene sprede den rene muld ud over markerne. Men samtidig vokser der små menneskebørn ud af mulden.

 

Forside af Georg-komplekset

Kirsten Hamman: Georg-komplekset

Georg er færdig. Den store stjerneforfatter, som tidligere er oversat til et hav af sprog og endda har mødt kongehuset, ser sig pludselig overhalet af sin kone, hvis første roman spås en stor fremtid.

En lystig og grum parodi på tidens løsen med sociale medier, selvhjælpsbøger og terapi.  

 

Forside af Sange om stilhed og hjem

Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Sange om stilhed og hjem

Forfatteren er kendt for sine populære historiske romaner og for sit uegennyttige engagement i Venligboerne.

De tråde bliver samlet i denne hjerteskærende fortælling om en 12-årig tysk pige, der forklædt som dreng for at undgå at blive voldtaget, flygter fra den fremrykkende russiske hær i 1945. Hun ender i en flygtningelejr i København.

Forsiden af Se en sidste gang på alt smukt

Kristin Vego: Se en sidste gang på alt smukt

Vinder af Bogforums Debutantpris 2022.

'Nogle gange fører en landevej i Wales og den enkle, intime beskrivelse af en kvindes bløde læber, der omslutter en mands finger, til store litterære oplevelser. Det er tilfældet i Kristin Vegos overlegne novellesamling Se en sidste gang på alt smukt,' sagde forkvinde for juryen (og litteraturkonsulent i Helsingør Kommunes Biblioteker) Gro Frank Rasmussen ved prisoverrækkelsen.

 

Se også anbefalingerne af de bedste udenlandske romaner.